Lucie Drechselová: Turecko před volbami

17. únor 2014

Turecko čekají 30. března volby do místních zastupitelstev. Budou to první volby od letních celonárodních demonstrací za záchranu parku v Istanbulu a od vypuknutí korupčního skandálu, který od prosince stál křeslo deset ministrů Strany spravedlnosti a rozvoje.

¨Šéf této konzervativně-islámské formace, Recep Tayyip Erdoğan, je premiérem již víc než deset let. A nemusel se zatím obávat žádných voleb, jelikož pokaždé z nich vyšel ještě silnější. Na konci března ale čeká ministerského předsedu těžká zkouška. Volby do místních zastupitelstev mohou sice být považovány za volby druhé kategorie, ve srovnání s volbami prezidentskými nebo parlamentními, na druhou stranu by to ale mohly být první volby za posledních dvanáct let, kdy vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje neposílí svou pozici.

Možných scénářů je několik. Pokud by ale měla Erdoğanova strana ve volbách ztratit, není jasné, ve prospěch koho. Současný premiér se tak může udržet nad vodou i díky absenci politické alternativy. I když se o přízeň voličů bude ucházet 26 stran a hnutí, největší šance na úspěch mají čtyři nejsilnější: Kromě vládní konzervativně islámské strany se jedná také o hlavní opoziční Republikánskou lidovou stranu, dále pak o konzervativně nacionalistickou stranu, a nakonec o stranu kurdskou.

Turecký politolog Ali Çarkoğlu, který studoval výsledky několika předešlých voleb, došel ke dvěma závěrům. Zaprvé, nelze očekávat, že by se Erdoğanovi voliči přiklonili k opoziční Republikánské lidové straně, natolik výrazná je názorová propast mezi těmito dvěma formacemi. Za druhé, Çarkoğlu konstatuje, že konzervativně islámská Strana spravedlnosti a rozvoje by mohla přijít o své voliče jedině ve prospěch rovněž konzervativní, nacionalistické strany.

Poslední zmiňovaná kurdská strana pravděpodobně s výsledky voleb příliš nezamíchá. Vítězí sice v jihovýchodním regionu, kde žije většina tureckých Kurdů, a je také častou volbou mladých ve městech, ale velká část obyvatel ji považuje za příliš vyhraněnou.

Nové strany nebo drobná hnutí rovněž výsledky příliš neovlivní. Hlavní střet se očekává v boji o post istanbulského starosty. Islámské strany by po dvaceti letech mohly přijít o křeslo, na kterém svého času seděl také současný premiér Tayyip Erdoğan. Istanbul je nejlidnatějším tureckým městem a skutečným ekonomickým centrem země. Kdyby přešel do rukou opozice, byla by to výrazná symbolická změna, a možná nové zamíchání karet před prezidentskými volbami, které připadnou na srpen tohoto roku.

Mezitím je volební kampaň do místních zastupitelstev v plném proudu a zdatný řečník Erdoğan si dává velmi záležet, aby do té doby překlenul pro jeho stranu nepříznivé období. Neváhá sáhnout k bombastickým kouskům, které se vyrovnají kouzelnickým trikům. Na jednom z předvolebních mítinků na fotbalovém stadionu, na které sám nemohl přijet, promluvil ke svým příznivcům na dálku. Zjevil se jim v nadživotní velikosti za pomoci speciální laserové projekce. Do 10minutového projevu investoval zhruba na 50.000 eur. Jeho neobvyklé zjevení vítali shromáždění členové strany nadšeným potleskem.

Ale jak podotýkají místní média, do března je ještě daleko. Je tedy otázkou, zda hra na efekt nadchne voliče natolik, aby zaplašili vzpomínku na násilné potlačení letních demonstrací nebo na jeho korupční skandál.

autor: Lucie Drechselová
Spustit audio