Lucie Priknerová: Clintonová má nominaci, jde zabránit nejhoršímu politickému vtipu roku

29. červenec 2016

Hillary Clintonová přijala nominaci Demokratické strany a stala se její oficiální kandidátkou na prezidentku Spojených států.

Je poslední možnou stopkou, která může zabránit, aby do města Washington přijel cirkus Trump. Demokratickým kandidátem na viceprezidenta se nakonec stal zatím nevýrazný guvernér státu Virginie Tim Kaine.

Clintonová není národem milovanou kandidátkou, která by sbírala hlasy lokálním působením v průběhu celé kampaně. Není to marketingový zázrak ve stylu Baracka Obamy. Sanders a jeho extrémně ideologická kampaň získali tolik příznivců, že to dostatečně vypovídá o tom, že Clintonová je v důsledku pouze kandidátkou kompromisní.

Prokázala neschopnost získat si oblibu a vyšplhat se ze stafáže elitních politiků do role charismatického lídra. Pouhý vliv už jí ale stačit nebude, protože Trump má oproti ní velkou výhodu- umí si získat davy a ví, že do Bílého domu se žádná šedá nevýrazná myš nedostane.

V nominačním projevu Clintonová jasně deklarovala, že „zdi stavět nebude“, apeluje tedy na racio, naopak Trump se toho chytil a brnká tímto výrokem na nervy Američanům, kteří se migrace obávají. Jeho jitření emocí je opravdu silnou kartou. V kampani mu bude stačit mnohem méně úsilí, aby jako dosud vyvolal rozruch, demokratka to pak bude dlouho defenzivně hasit.

Nakonec rozhodne, jaká fáze vln útok-obrana zasáhne volební den. Je jasné, že Clintonová se v závěru musí pokusit o samostatnou ofenzivu. Těžké to bude přes lidská práva, Trump je hodnotově liberální. Clintonová se tak upnula na ekonomiku, pracovní místa a snahu získat hlasy od přistěhovalců, kteří už mají volební právo.

V oblasti daní je demokratka nalevo a chce zvyšovat daně pro vysokopříjmové skupiny, naopak Trump by podle listu Wall Street Journal rád zavedl třikrát větší daňové škrty, než byly ty, se kterými v letech 2001 a 2003 přišel George W. Bush.

Republikánská strana se sjednotila za kontroverzním kandidátem na úřad amerického prezidenta Donaldem Trumpem

Odrážet Trumpovy útoky

Clintonová by si mohla získat voličské skupiny s průměrnými příjmy jejím diverzifikovaným přístupem k tvorbě pracovních míst, kdy nabízí větší daňovou zátěž pro bohaté Američany, a zároveň úlevy pro podniky, které více zapojují vlastní zaměstnance do podílnictví na případných ziscích, demokratka chce také investice do vzdělání a stáží. Obávat se může ale Trumpovy snahy ponechat oblíbené programy Medicare a Social Security, která by mu mohla přilít hlasy některých nízkopříjmových voličů.

Klíčová teď bude role kandidátů na viceprezidenta. Trumpův Mike Pence se jeví jako výraznější kandidát, který by mohl miliardáři přihrát jak hlasy od republikánského establishmentu, tak od lidí, kteří smýšlí velmi konzervativně. Zdá se, že Trump má pokrytí od klíčových skupin voličů velmi vyvážené.

Clintonová Timem Kainem mohla svoje šance slušně zatlouct. Kaine je člověkem, který teď může reálně politický souboj i rozhodnout. Je z klíčové Virginie a jeho devízou je seriózní vystupování. Clintonová podle listu Politico dostala radu, aby se držela klasické poučky a vybrala si Kaina.

Ten se od ní liší a může pokrýt domácí politiky a sociální témata, na která se zaměřuje, zatímco ona z pozice bývalé ministryně zahraničí zřejmě bude mít na starost zahraniční agendu, která by jí ve volbách neměla dělat velké problémy. Clintonová si cení vztahu USA- Izrael, láká voliče na ostříží postoj a alespoň oficiálně nechce rozvracet závazky USA k vlastním spojencům, což se o Trumpovi říci nedá.

V Kainově postoji jsou sice momenty problematické pro socialisty a levicové liberály, ovšem právě ty mají potenciál odvést část hlasů od Trumpa. Za prvé, zatímco Clintonová chce odvolat tzv. dodatek Hyde, který zabraňuje tomu, aby šly federální peníze, zejména z programu Medicaid, na provádění potratů, Kaine chce podle listu Wall Street Journal dodatek ponechat.

Kaine je člověkem, který teď může reálně politický souboj i rozhodnout

Kaine by tímto ovšem mohl získat část skupiny sociálně konzervativních komunit, které kvůli sociálním výhodám nevolí republikány. Kaine byl navíc vychováván v jezuitské škole a hovoří plynně španělsky. Je jasné, že sociálně konzervativní skupina se tedy může značně překrývat s tzv. Latinos. Velkou část afroamerické komunity si získala Clintonová. Demografie by tak mohla hrát v Trumpův neprospěch.

Za druhé, Kaine je pro extrémně levicové voliče ekonomicky celkem liberální, což v kombinaci s postoji Clintonové vyvolává Trumpův vztek. Trump sice útočí na soupeřku kvůli jejímu údajnému poklonkování Wall Streetu, jenomže za tím je žárlivost. Právě schopnost pohybovat se ve velkém byznysu ji může přilákat bohaté voliče, kteří jsou liberální v hodnotách, ale zároveň potřebují klid na trzích a nemají nic proti establishmentu.

Demokratický tandem tak zřejmě nepůjde proti Trumpovi s nějakou velkou show. Esem v rukávu Clintonové je klidný a vyrovnaný přístup. Zvolila jedinou možnou taktiku- vysoce škrobený postoj, kterým musí důstojně odrážet Trumpovy útoky.

Trumpovo zvolení by představovalo obrovský otřes nejen pro Američany, ale i pro západní civilizaci. NATO je organizace, která má po rozpadu Sovětského svazu svůj nesporný geopolitický význam, což pravidelně ukazuje i řinčení zbraní ze strany Ruska, a mít v Bílém domě Trumpa, který svobodou Západu pohrdá, učiní nejen Ameriku mnohem méně významnou, ale mohlo by to v krajním případě vést i k nějaké formě opětovného vlivového rozparcelování světa.

Clintonová není ideální kandidátka, ale pro člověka, který si váží svobody a demokracie v současnosti není jiná možnost volby.

Spustit audio