Lucie Priknerová: Obama vs. Netanjahu - bouře na obzoru?

26. červenec 2014

Rakety zasypaly oblohu nad izraelsko-palestinským regionem a Bílý dům i OSN požadují zastavení bojů. Prvořadým úkolem už dávno není mír, ale příměří. Pro prezidenta Obamu sice nikdy tamní konflikt nebyl mezi top prioritami a ambicióznější mírový plán nikdy nenabídl, poslední týdny se mu ale snaha o stabilizaci regionu doslova drolí pod rukama.

Americký postoj mezitím zhoršuje americko-izraelské vztahy. Obama sice vyjádřil Izraeli podporu při sebeobraně, zároveň se ale dostal do sporu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Bílý dům totiž požaduje, aby se Izrael snažil vyvarovat civilním obětem v Gaze.

Obyvatelé pásma Gazy na tom jsou sice jako obvykle nejhůře, jenomže Obamovy výtky se týkají i mnohem rozporuplnější záležitosti jako je případná pozemní operace v Gaze. Americký prezident si takovouto široce pojatou ofenzivu proti Hamásu nepřeje a jeho vlažná podpora Izraeli vzbuzuje vlnu nevole.

Čtěte také

Kanadský ministerský předseda Stephen Harper podle kanadského listu Huffington Post uvedl:“ je evidentní, že Hamás používá lidské štíty ... ... Kanada vyzývá své spojence a partnery, aby uznaly, že... ...solidarita s Izraelem je nejlepší cestou k zastavení konfliktu“.

Stejně rozhořčeně reaguje i Jennifer Rubinová z listu Washington Post, která kritizuje Obamu za to, že Izrael příměří přijal, zatímco Hamás nikoliv. Tyto hlasy jsou ovšem poněkud radikální. Agentura AP a ABC News totiž upozorňuje, že poté, co Hamás odmítl ustoupit, Obama vůči židovskému státu zmírnil tón, ministr zahraničí John Kerry obvinil Hamás z pokusu o únosy Izraelců a chtěl tuto organizaci přimět k tomu, aby přijala nabízené příměří.

Americký prezident Barack Obama

Je pravdou, že počáteční politická intervence se USA nepodařila. Izraelci se totiž považují za napadené. Poté, co radikálové zabili tři studenty židovské ješivy, tedy náboženské školy, a sérii raketových útoků na Izrael, zahájil židovský stát protiútok. Nátlak Obamy na ně může působit jako zrada.

Pevná vazba USA- Izrael v regionu představuje bezpečnostní základnu, která bude v rozbouřeném regionu Blízkého a Středního východu potřebnější víc, než kdy předtím. USA sice pochopily, že hozená rukavice je na straně Hamásu, když Kerry odjel do Káhiry vyjednávat o příměří a slíbil poslat 47 milionů dolarů na humanitární pomoc do Gazy, přesto se USA snaží přimět k zastavení bojů Izrael.

Čtěte také

Je sice jasné, že urychlené příměří je naprosto nutné, ale Obama by měl Izraelcům ponechat prostor, aby operaci v Gaze jednostranně zastavili a znovu ukázali vstřícnost k jednání. Není tak nutné, aby teď Bílý dům vyjadřoval židovskému státu plnou podporu, jak požaduje Harper, stačilo by, aby se USA na krátkou chvíli stáhly, a politicky nezasahovaly.

Americká kritika v Izraeli možná vyvolává pocit ohrožení a snahu reagovat v Gaze nepřiměřeně agresivně. Na druhou stranu, izraelský tisk zatím nevidí situaci tak vyhroceně. Jerusalem Post zdůrazňuje Obamovu podporu izraelského práva na sebeobranu. List Haaretz dokonce korunoval celou situaci tím, že se postavil za Obamu a rozpačitě reflektoval vystoupení konzervativního analytika Bena Shapira, který si nebral servítky a v americké televizi Fox News označil současnou americkou administrativu za „nenávistnou vůči Židům“.

Operace se změnila ve válku, upozornil v neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Přesto není dobré rozvolněnost americko-izraelské vazby podceňovat. Přátelské ujišťování je sice zatím na obou stranách, ale Netanjahu potvrzuje svoji pověst nekompromisního hráče a je symbolem skutečné izraelské nervozity, která je pod povrchem zdánlivého klidu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.