Lucie Priknerová: Otřes na čínské burze vyvolal v USA rozpaky

3. září 2015

Letní propad na čínském akciovém trhu ukázal, jak zranitelná je ekonomika Spojených států amerických. Američtí investoři pochopili, že polostátní čínská dojná kráva nemusí produkovat jen zisk.

Čína se tak stala dalším tématem, kde prezidentští kandidáti vycítili příležitost získat politické body. Jejich reakce je ale poněkud zbrklá. Např. Scott Walker požaduje, aby prezident Obama zrušil očekávanou návštěvu čínského prezidenta Xi Jinpinga v USA. Obama politický kurz zatím měnit nehodlá.

Čínské akcie se za srpen 2015 propadly o 11 procent. Oproti letošnímu vrcholu, kterého dosáhly v červnu, to byl pokles o 40 procent. Během jediného dne 24. srpna 2015 se šanghajský burzovní index propadl o 8 procent, přičemž čínská státem řízená ekonomika povoluje maximální denní propad 10 procent.

Čínský růst zpomaluje a navíc došlo k poklesu hodnoty čínského jenu. Čínská vláda se snaží reagovat větší intervencí a čínská centrální banka zpřísnila pravidla pro obchodování s měnou. Vše má ovšem spíše vedlejší efekty než přímou hospodářskou krizi.

Čtěte také

Jak uvádí list The Economist, rozhodně nejde o tak velkou krizi, která východní Asii postihla v roce 1997 nebo svět v roce 2008. Čína má dostatečné rezervy na zotavení.

Ekonom působící na University of Maryland v USA Peter Morici pro list Washington Post uvedl, že čínský kolaps může z dlouhodobého hlediska pomoci americkým start-upům a inovacím, po kterých Čína bude muset sáhnout. Morici také řekl, že příčinou je stále větší neefektivnost ekonomické strategie, v rámci níž se Čína snaží získat západní know-how, podporovat státní podniky a devalvovat jen.

Čínský růst zpomaluje, navíc došlo k poklesu hodnoty čínského jenu

Na druhou stranu, je nutné dodat, že kolaps akciového trhu, který je podle analytiků klasickou bublinou způsobenou nadměrnými půjčkami a investicemi, postihl i americké firmy jako General Motors nebo Apple, a vyvolal tak velkou nedůvěru v druhou nejsilnější ekonomiku světa ze strany amerických investorů.

Čínský burzovní propad a oživení amerického hospodářství tak bohužel posloužilo jako záminka k posílení amerického ega v rétorice některých prezidentských kandidátů a přivedlo je k naprosto nesmyslným předvolebním taškařicím, a to zejména Donalda Trumpa.

Čtěte také

Ten ve snaze ohromit svojí podnikatelskou kariérou ždíme z tématu, co se dá a poukazuje na svoji znalost problematiky a upozorňuje na to, že čínský trh bere Američanům pracovní místa, což ostatně uvedl i socialista Bernie Sanders. Trump upozorňuje, že Čína může USA „strhnout s sebou“.

Z konzervativně studenoválečnické pozice vystupuje Marco Rubio, který podle časopisu Forbes chce posílit vyvažování Číny, a to nikoliv pouhým navýšením amerických vojenských kapacit v Pacifiku, ale multilaterálně pomocí koalice, uvedl také, že chce reagovat v případě, že by si Čína za pomoci armády stále nárokovala sporná území.

V amerických prezidentských volbách usiluje o kandidaturu za republikány Donald Trump. Podle průzkumů má zatím v rámci této strany největší šance na vítězství

Nejstřízlivěji to okomentoval ex-velvyslanec v Číně Jon Huntsman, který webu Politico sdělil, že chápe, proč se takto kandidáti v kampani vyjadřují, ale že není možné chovat se k Číně podle jejich přání, protože americko-čínské vztahy jsou podle něj komplexnější.

Jeb Bush opět sází na střízlivou a inteligentní kampaň. Podle webu Bloomberg uvedl, že slabost čínské ekonomiky nemusí být tak špatná pro americké pracovníky. Jako prezident tím mohl zmírnit politické napětí, jeho problém je, že zatím bojuje v kampani.

Čtěte také

Bude zajímavé sledovat, jestli si Američané nechají pro Trumpova jednoduchá hesla a Rubiovu konzervativně ostříží uhlazenou rétoriku proklouznout mezi prsty Bushe, který představuje kombinaci rozumu, oproti ostatním republikánům i relativní umírněnosti a doufejme státnické zdrženlivosti a pokory.

Problémy čínské burzy a slábnoucí čínská ekonomika mají hluboký význam pro americké podnikatele i federální vládu. Řešením ovšem není automatické zařazení zpátečky, kterou hlásají republikáni, ale pouhá ostražitost. Případný republikánský prezident by totiž mohl velmi usnadnit vehnání Číny do náruče Ruska a Iránu.

Spustit audio