Lucie Priknerová: V projevu o stavu Unie Trump představil novou imigrační reformu

31. leden 2018

Prezident Spojených států musí každoročně informovat Kongres o situaci v zemi v tzv. zprávě o stavu Unie. Trump tu svojí první využil zejména pro propagaci vlastního návrhu imigrační reformy, stejně tak se svezl na vlně ekonomické konjunktury a pochlubil se úspěchy.

Na stranu druhou přednesl svižný projev a přinesl mnoho dramatických a respektování hodných příběhů hrdinů vojáků i civilistů. Vystoupení bylo jako celý jeho první rok ve funkci - plné vzletných slov, kontroverzních návrhů, ale de facto bez zásadní chyby, které by se Trump dopustil. Média ho ale kritizují, že hájil zájmy republikánské strany.

S makroekonomickou globální vlnou prosperity v zádech se prezidentovi začínalo lehce tvrzením, že přinesl Američanům 2 miliony 400 tisíc pracovních míst. Vzápětí se ovšem levicový list Guardiando ideového rivala pustil, začal ověřovat fakta a zjistil, že prezident počítal nárůst pracovních míst od dne jeho zvolení, a jen do dne jeho inaugurace se počet těchto míst zvýšil o 1 milion 800 tisíc.

Trump ve výčtu úspěchů uvedl, že nezaměstnanost v USA je nejnižší za posledních 45 let. U Afroameričanů dosáhla svého rekordního minima, a to 6,8 procent na konci roku 2017, což Guardian potvrzuje jako správnou informaci. Tímto úvodem ovšem procházka rajskou zahradou skončila a probírání problémů USA dále spíš připomínalo prosekávání se trním.

Zvlášť patrné to bylo v momentech, kdy netleskal celý Kongres, ale pouhá jeho republikánská část. Mezi kontroverzní opatření patří daňová reforma, jejíž dopady jsou podle odborníků stále nejasné. Trumpsice hovořil o tom, žesnížení daní pro firmy podpoří jejich konkurenceschopnost na zahraničním trhu, především ale na škrtech ukázal, že střední třída podléhá nižší daňové zátěži, a vyšší slevy na dítě.

Donald Trump vystoupil s projevem o stavu Unie

Jeho projev nebyl tolik zaměřen na korporátní štiky, ale spíše na prototyp poctivě pracujícího Američana. Tomu byla pomyslně věnována také prezidentova snaha o snížení cen léků nebo boj proti fenoménu drogové závislosti v USA, zejména potíráním drogových dealerů.

Nadbíhání voličům

Trump sice zcela sympaticky chce, aby byla vážně nemocným přístupná experimentální léčba ve státě jejich pobytu, ale to, že odepsal Obamacare, která by přístupnost zdravotních služeb značně zlepšovala i v reálu, nejen na papíře psaného projevu, zdůvodňoval možností volby každého jedince. Jenže to co je pro prezidenta ekonomická svoboda, si mohou chudší Američané vykládat jako horší dostupnost zdravotnictví. Podzimní kongresové volby se blíží a demokraté dobře vědí, že toho mohou využít.

Jedinou částí projevu, která přicházela s něčím novým, byla oblast migrace a bezpečnosti. Trump představil kompromisní návrh imigrační reformy a zdůraznil, že chce, aby byla přijata napříč stranami.

Donald Trump vystoupil s projevem o stavu Unie

Návrh má čtyři pilíře: První pilíř je zjevným cukříkem, který má zaujmout demokraty. Trump nabízí legální cestu k migraci a získání občanství zejména mladým přistěhovalcům, kteří už v USA žijí, a dodal, že chce tuto možnost otevřít až pro třikrát více lidí než bylo zamýšleno doposud, konkrétně až 1 milion 800 tisíc lidí. Opatření má vyslyšet volání kongresmanů po právní ochraně těchto nelegálů.

Tu dosud zajišťoval Obamův program, který ale rozhodnutím stávajícího prezidenta vyprší na začátku března. Trump uvedl, že snílci, tedy dreamers, nejsou pouze přistěhovalci přicházející do USA v dětském věku, ale i Američané. Tím opět mířil na svoji cílovou skupinu, tedy prototyp poctivě pracujícího amerického občana.

Trumpovy další pilíře už obsahují spíše tvrdší opatření s jasným cílem zvýšit bezpečnost a hájit zájmy práv jeho cílové skupiny, tedy Američanů. Za další pilíř označil ochranu hranic, zde prezident trvá na postavení zdi na hranicích s Mexikem. Třetím pilířem je zrušení vízové loterie a čtvrtým ukončení řetězové migrace. Obě zavedené praxe přímo spojil s bezpečnostním rizikem.

Trump chce omezit počet lidí, kteří se do USA v rámci řetězové migrace dostanou jako rodinní příslušníci imigranta, pouze na partnery a malé děti. Tím cílí zejména na podporu od republikánů. Prezident bude mít těžké návrh prosadit. Den před jeho projevem totiž zveřejnila skupina kongresmanů, a to demokratů i republikánů, svůj vlastní návrh.

Donald Trump vystoupil s projevem o stavu Unie

V oblasti bezpečnosti Trump požádal Kongres o řádné financování armády a zkritizoval praxi, kdy se pouštělo na svobodu mnoho zadržovaných teroristů, kteří pak proti USA znovu bojovali, uvedl příklad šéfa hnutí Islámský stát al- Bagdádího.Prezident chce také nechat otevřenou věznici na Guantanamu.

Trumpův projev byl dynamický. Nešlo o hájení zájmu republikánů, ale spíš nadbíhání určitému typu voličů. Jestli ovšem střední třídě stačí daňové škrty a pouhá gesta patriotismu se teprve ukáže.

Spustit audio