Lukáš Jelínek: Co se neprojedná do voleb, přijde na pomyslný kompost

28. červen 2017

Na programu probíhající schůze Sněmovny je 137 zákonů a smluv. Pětatřicet z nich chce každopádně koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL dotáhnout do úspěšného konce.

Písemný seznam neexistuje, přesto se dá odhadnout, odkud vítr vane. Totálně upozaděny a nejspíš odsouzeny k politické eutanazii jsou návrhy opozičních poslanců. Co se totiž neprojedná do voleb, přijde na pomyslný kompost. Nová Sněmovna vždy začíná s čistým stolem.

Zelenou má legislativa, kterou se lze blýsknout před voliči. Doba je ale tak divná, že se strany opírají o témata související s bezpečností, represí a národovectvím.

K prioritám, o nichž se ví, například patří úplně zbytečný, leč Sněmovnou čerstvě schválený ústavní zákon o bezpečnosti České republiky, který má dát proškoleným majitelům legálně držených zbraní právo zasáhnout při zajištění bezpečnosti státu. Stejně tak Sněmovna v úterý přehlasovala Senát, jemuž se nelíbila novela zákona o cizincích, jež jde proti mezinárodním závazkům, které jsme přijali.

Nedivil bych se, kdyby se ještě zrodilo i nějaké další bojovné usnesení proti uprchlickým kvótám, za něž jsme na základě evropského práva popotahováni Evropskou komisí.

Poslanecká sněmovna, jednání

Špeky pro kampaň

Větší část politické reprezentace má pocit, že tudy vede cesta k voličským srdcím. Třeba na rozdíl od antikorupčních zákonů. Je až groteskní, jak se koalice angažuje v destruování registru smluv nebo jak mávla rukou nad vyššími pravomocemi Nejvyššího kontrolního úřadu či novelou zákona o státním zastupitelství.

Z hlediska nejsilnější vládní strany, sociální demokracie, zaráží, jak pustila k vodě nebo – lidově řečeno – odflákla některé ze sociálně laděných norem. Namátkou dětské přídavky, jež vždy chtěla mít plošné a náležející dítěti, zvýšila jen u prvního a druhého potomka, a navíc to podmínila zaměstnáním rodičů.

Smůlu má zálohované výživné, které mělo pomoci samoživitelkám, jež se nejsou s to domoci alimentů od otců svých dětí. Plán ministerstva práce a sociálních věcí byl, že finančně zaskočí stát, a pak si sám na neplatiče došlápne.

Dnes totiž není výjimkou, že děti z rozvrácených rodin nemají ani na obědy ve školních jídelnách. Přitom ČSSD v kampani zdůrazňuje, že by se měly zahlazovat sociální rozdíly související se základním a středním školstvím.

Matka - dítě - samoživitelka

Dalším profilovým námětem oranžových je dostupné bydlení. Sobotkova vláda však nedokázala prosadit ani sociální byty. Rozpory panovaly mezi koaličními resorty, ale i mezi sociálními demokraty ve Sněmovně, Senátu a regionech. A to už dávno nejsou sociální byty pouze řešením situace bezdomovců či Romů, ale i seniorů, samoživitelek nebo mladých rodin v nouzi.

Žádný kabinet není stoprocentně úspěšný. O tom, který stříhá metr nyní, by navíc klidně šlo hovořit jako o plodném a výkonném. Jen to finále mohlo být elegantnější. Vždyť ještě důležitější než bezpečnost chrastící zbraněmi je bezpečnost sociální, vázaná na efektivní a maximálně dostupné veřejné služby, od zdravotnictví, přes vzdělání až po policisty v ulicích a vojáky v kasárnách. Nemluvě o solidních mzdách a důchodech.

Dá se chápat, když koalici v závěru volebního období rozkližují odlišné ideové důrazy stran jdoucích více doprava a stran jdoucích více doleva. Běžné též je, že si partaje schovávají některé špeky pro volební kampaň. Přesto je zajímavé, že shodnout se na nejabsurdnějších prioritách nedělá babišovcům, sociálním demokratům a lidovcům problém.

Spustit audio