Lukáš Jelínek: Komunisté to opět vzdali bez boje

28. květen 2015

Ty tam jsou časy, kdy v každém komunistovi šlo vidět radikála. Kdo sledoval první sněmovní pokus vyslovit nedůvěru Sobotkově vládě, musel si všimnout ulity, z níž jen výjimečně vylezli poslanci KSČM.

Potvrdili tím dojem, že jsou členy subjektu nezvykle konzervativního. A to dokonce tak, že komunisté nekonzervují poměry, v nichž by prosperovali, nýbrž poměry, ve kterých pouze živoří.

Zazněly dva zásadní projevy komunistických předáků. V obou bylo jen povinné shrnutí partajních priorit.

Vojtěch Filip se jen letmo dotkl Andreje Babiše, jehož střet zájmů si vzala pravicová opozice za záminku pro hlasování o nedůvěře, ovšem připomněl, že komunisté jsou proti církevním restitucím, ukrajinským banderovcům nebo že by si přáli důsledná majetková přiznání a přísnější služební zákon.

Čtěte také

Miroslav Grebeníček popsal záplavou adjektiv, která známe z normalizačních proslovů, prakticky totéž, leč pokusil se i o útok na city posluchačů. Například když vzpomněl hladové školáky lačně pokukující po svačinách bohatších kamarádů nebo nedostatek veřejných peněz na volnočasové aktivity dětí. Mluvil o tom dojemně, avšak poněkud mimo nastolené téma.

Nakonec proto postačí ocitovat krátkou vskuvku šéfa komunistických poslanců Pavla Kováčika: „Já říkám zcela jasně. Ani s pravicí, ani s touto vládou. Jsme svébytní, jsme svobodní. My si děláme svoji politiku, a jestli nám někdo chce nasazovat psí hlavu, tak je to jenom jejich problém. My si budeme podle svého zdravého rozumu a podle toho, co jsme slíbili svým voličům a co jsme slíbili v poslaneckém slibu, také postupovat.“

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik okomentoval výsledky krajských voleb

Ke Kováčikovým slovům pro pořádek dodejme, že komunisté několikrát zopakovali, že za důležitější považují projednání sto sedmnácti bodů, které zbývají ještě z loňských schůzí Sněmovny, a že vládu nebudou svrhávat, poněvadž si nepřejí návrat asociální pravice.

Myslí si snad, že něco takového v podobě ODS a TOP 09, slabých jak čajíček, reálně hrozí? Nebo mají pocit, že komunističtí voliči neumí počítat do sto jedné?

Jedno vysvětlení mě napadá. Sympatizanti KSČM stárnou a vymírají. Těm, co zbyli, nezbývá mnoho sil na revoluční boj. Chtějí jen v klidu dožít. A pouhá zmínka jmen jako Kalousek, Schwarzenberg, Fiala či Němcová jim zvyšuje krevní tlak.

Čtěte také

Komunističtí poslanci na jejich zdraví myslí a nechtějí je rozčilovat. Proto nejvíc sil investují do pokládání květin ke Gottwaldovu hrobu, oprašování vzpomínky na Rudou armádu a konkrétních setkání se svými věrnými v regionech. V ghettu jim je vlastně celkem dobře. Nemají potřebu se vracet k prvorepublikovému internacionalismu, který by se hodil například uprchlíkům z Afriky a Blízkého východu.

Necítí důvod se zasazovat za nová pracovní místa v modernějším a zelenějším průmyslu. Nedokáží se vzchopit k boji s lichváři či zdivočelými exekutory. Nechtějí krvácet kvůli vyšším mzdám.

Pěticípá rudá hvězda

V posledních letech se sice komunisté zapojili do vlády v některých krajích a objevila se u nich také čerstvá krev, která je nejvíce patrná na komunální úrovni.

Například rudý havířovský primátor Daniel Pawlas, zdůrazňuje, že „do budoucna bude důležité naši stranu otevřít i jiným názorovým proudům a hledat vize moderní společnosti a jejího demokratického fungování.“

Něco mi ale říká, že nepochodí. Umírněnou vizi moderní společnosti nabízejí sociální demokraté, s radikální alternativou stále častěji přicházejí nová hnutí jako Syriza či Podemos.

Až se bude o vládě hlasovat příště, možná už si komunistů nevšimneme vůbec. Tiše vysublimují stejně jako neveselá doba, kterou si s nimi spojujeme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.