Lukáš Jelínek: Přichází čas kádrových rezerv

22. listopad 2017

Zoufalé strany dělají zoufalé věci. Například hledají své šéfy mezi nečleny. Přiznávají tím, že v minulosti ledacos zanedbaly. Především vychovávání vlastních kádrů.

Ale také včasné přitahování osobností zvenčí, o které stojí. Je přece proti vší logice, aby si ctihodní jedinci pořizovali stranickou legitimaci až v okamžiku, kdy se hlásí o předsednický post.

Strany vznikají, aby prosazovaly společné zájmy svých členů postavené na ideových základech a zhmotněné v politickém programu. Do zápasu s ostatními stranami vstupují s vědomím, že jsou připraveny převzít odpovědnost za chod obce, kraje či státu. Není důvod, aby člověk, jenž chce dělat politiku a s tou kterou partají souzní, do ní nevstoupil.

Pokud TOP 09 a ČSSD dnes dláždí cestu na samotnou špici lidem dosud se záměrně držícím mimo, něco musí haprovat. Buď v oněch stranách, které byly dosud zabetonované, nebo u vysněných osobností, pro něž dodnes nebyly dost dobré.

Miroslava Kalouska nejspíš vystřídá Jiří Pospíšil, vlastnící průkazku TOP 09 pár týdnů. Má ministerskou minulost, coby europoslanec zvolený na společné kandidátce TOP 09 a Starostů a nezávislých se pohybuje v unijní strukturách a občané jej znají. V politice je jako ryba ve vodě a nechybí mu vyřídilka.

Debata ČRo Plus: Být, či nebýt v Evropské Unii? Jiří Pospíšil

Přesto z jeho kandidatury není nadšený ani Kalousek, ani Karel Schwarzenberg. Asi si představovali, že dědictví po nich připadne někomu z jejich odchovanců, a ne bývalému místopředsedovi občanských demokratů. A to přesto, že se traduje, že TOP 09 kdysi jako B-tým Topolánkovy ODS vznikla.

Změna stanov

Jenže nikdo z těch, kteří už v topce dosáhli zajímavých pozic, o řízení strany, jež se jen tak tak probojovala do Sněmovny, nestojí. Markéta Pekarová Adamová, na níž se upínala největší pozornost, je ochotná být leda první místopředsedkyní.

Zatímco pravice vyhlíží pomoc z Bruselu, levice upíná naděje k Vysočině. Tamní Hejtman Jiří Běhounek byl již v předchozím volebním období poslancem za sociální demokracii. ČSSD v regionu dosahuje nadstandardních výsledků. Pomáhá tomu jistě i jeho renomé.

 Jiří Běhounek

Na druhou stranu se Běhounek zatím k obecným politickým otázkám nevyjadřoval. Držel se témat kraje a zdravotnictví. Dělat předsedu by prý šel, ovšem jedním dechem si přeje návrat Michala Haška, Jiřího Zimoly a Jeronýma Tejce.

Tedy politiků, kteří po sečtení volebních výsledků na podzim 2013 neměli nic lepšího na práci, než odjet do Lán radit se s prezidentem Zemanem, jak se zbavit předsedy Sobotky - o což se krátce poté pokusili na jednání partajního předsednictva. Nelze se divit, že Bohuslav Sobotka v dalším období nestál o to mít věrolomné jedince za svými zády.

Je ČSSD opravdu až v takové krizi, že nemá ve svých řadách politicky a organizačně talentovaného člena, který by ji mohl vést? Možná nikoliv – a odtud ohlížení se tu po Josefu Středulovi, tu po Jiřím Paroubkovi, tu Jiřím Běhounkovi. Padlo sice i jméno jedné členky, Petry Buzkové, avšak ta již dávno dala přednost advokacii před politikou.

Tisková konference hejtmanů ČSSD, (zleva) Josef Novotný, Michal Hašek, Jiří Běhounek a Jiří Zimola

Aby mohli sociální demokraté zvolit předsedou dosavadního nečlena, musejí nejdřív změnit stanovy – a to způsobem, který bude soudně nenapadnutelný. To dává Jiřímu Běhounkovi i dalším zájemcům čas, aby zformulovali svoji politickou vizi a blýskli se rétorickými cvičeními, jimiž si podmaní nejen straníky, ale i voliče.

Zato změna v TOP 09 přijde už za pár dní. Inu, jde o stranu menší a pružnější. Sledovat, jak do jejích struktur Jiří Pospíšil zapadne, může být poučné i pro sociální demokraty.

Spustit audio