Magdalena Bartošová: Turecký prezident vyrábí nepřátele státu na míru voličům, které potřebuje

24. březen 2017

Zbývá jen málo přes tři týdny, než turecký prezident Erdogan sklidí plody své politické práce: v Turecku proběhne referendum, které soustředí do jeho rukou téměř veškerou moc. Erdoganova sezóna trvala 15 let, během nichž kráčel od úspěchu k úspěchu.

Jeho kariéru od počátku veřejně komentovala spisovatelka a novinářka Ece Temelkuran a nešetřila kritikou, proto dnes nemá přístup do mainstreamových tureckých médií a publikuje na sociálních sítích a jiných alternativních platformách. Právem se tak může obávat, že se její profesní a dost možná i osobní svoboda blíží ke konci tak rychle, jako Erdogan kráčí k vítězství v referendu.

Podle spisovatelky Temelkuran vděčí prezident za svou moc především tomu, že v historicky ostře polarizované společnosti vždy dokázal vytipovat a předhodit voličům vhodného nepřítele, ať v Turecku samotném, či za jeho hranicemi.

Prvním nepřítelem, na kterého svým voličům ukázal, byli sekularisté, stoupenci Atatürkovy republiky: když v roce 2002 vedl Erdogan kampaň před triumfálním vítězstvím v parlamentních volbách, volily jeho stranu masy zbožných, převážně málo vzdělaných věřících, stejně jako dnes. Je tu však jeden podstatný rozdíl mezi dneškem a rokem 2002: tehdy byla základním životním postojem Erdoganových voličů mírnost a pokora.

Kam zmizeli tito pokorní a skromní muslimové - kam se poděli? To se ptá Ece Temelkuran v článku na webu indexoncensorship a takto si odpovídá: Erdogan tyto kdysi pokorné věřící radikalizoval donekonečna opakovanou frází, že z nich sekulární stát udělal občany druhé kategorie. Postupně je přeměnil, uzavírá spisovatelka, v lumpenproletariát, který se chystá převzít moc do svých rukou.

Potápějící se loď turecké republiky

Tureckou společnost nástup modernity rozštěpil na obrovské agrární oblasti Anatolie, kde zbožný lid, obrazně řečeno, pohlíží s Koránem v ruce na Blízký východ, a naopak na městské elity, které převzaly vzdělání, životní styl a humanistické hodnoty západního sekularismu.

Zbývá jen málo přes tři týdny, než turecký prezident Erdogan sklidí plody své politické práce

Ty Erdogan označil za prvního nepřítele svých voličů, a když kouzlo přestalo účinkovat, nacházel další: nejprve Kurdy, později stoupence náboženského vůdce Fettullaha Gulena, a teď, když se řady domácích nepřátel vyčerpaly, přišla na řadu Evropa.

Erdogan míří na své voliče v Německu, Holandsku, Rakousku, Dánsku a dalších zemích, které svého času potřebovaly levnou pracovní sílu a importovaly ji z Turecka. Masám vykořeněných muslimských věřících teď Erdogan tvrdí, že je do pozice občanů druhé kategorie dostali křesťané, že Evropa rozpoutala válku kříže proti půlměsíci a podobně.

Spisovatelka Ece Temelkuran a turecké sekulární elity den co den snášejí Erdoganovy plamenné projevy valící se na ně z televizí, rádií i novin. Mají pocit, že žijí na potápějící se lodi turecké republiky a v referendu se chystají říct své hayir, čili NE. Proto si také říkají hayir´lar: ti, kdo hlasují ne.

Turečtí hayir´lar jsou pohledem na svého domácího populistu hluboce zahanbeni, není jim to však příliš platné. Šestnáctý duben může ukázat, že by se Evropa měla připravit na vlnu vzdělaných tureckých exulantů.

autor: Magdaléna Bartošová
Spustit audio