Markéta Šindelářová: V Římě pokračuje konkláve

13. březen 2013

Volba v sixtinské kapli ještě nepřinesla jméno nového papeže. Už od včerejšího odpoledne postávají s napětím skupiny poutníků i náhodných turistů na svatopetrském náměstí.

Jejich oči se obrací ke komínu instalovanému na střeše sixtinské kaple. Tam pod Michelangelovou freskou posledního soudu sedí 115 kardinálů a hlasuje o tom, kdo bude příští hlavou katolické církve. O výsledku volby se dohadují Italové u kávy, tak jako češi u piva. Vyhraje někdo z kardinálů spojených s aktuální vatikánskou kurií? Nebo spíš někdo zvenčí, kdo přinese nový vítr?

Bude to Evropan? Z nich bývá nejčastěji zmiňován Angelo Scuola – na Itala málo spojený s aktuálním vedením Vatikánu, nebo maďarský Peter Erdő, který si získal jméno jako předseda evropských biskupů.

Nebo to bude ghanský kardinál Turkson – patrně největší z favoritů Afrického kontinentu? Jako předseda vatikánského úřadu, který má na starosti otázky sociální spravedlnosti a míru, má dost zkušeností právě z vatikánské kurie.

Šance kardinálů z USA prý trochu snižuje to, že americký papež by mohl zhoršit situaci křesťanů na Blízkém východě. Nicméně i mezi nimi jsou silné osobnosti. Jako například Seán Patrick O'Malley – rázný muž se zálibou v moderních sociálních sítích. V církvi si ho cení. Před deseti lety stanul v čele bostonské diecéze, diecéze nejvíce rozvrácené skandály se sexuálním zneužíváním. A dokázal ji postavit na nohy. I za cenu, že prodal arcibiskupství. A mimo církev si získal sympatii, tím, že místo biskupských rouch nosí i dál prostý františkánský hábit a sandále.

Hodně fanoušků měl včera na svatopetrském náměstí filipínský kardinál Tagle. Se svými 55 lety je druhý nejmladší z kardinálů a právě kvůli tomu bude na Petrův stolec zvolen asi jen stěží – přes své nesporné kvality.

A když mluvíme o favoritech, nemůžeme zapomenout ani na Marca Ouelleta. Kanaďan, který už téměř tři roky stojí v čele vatikánské kongregace pro biskupy. Jmenoval ho do něj Benedikt XVI. A dá se počítat, že pro něj budou hlasovat právě ti, kdo chtějí pokračovat v linii emeritního papeže.

A výčet žhavých kandidátů můžeme uzavřít 63letým brazilcem Schererem. Jako potomek německých přistěhovalců má dobré pochopení pro Evropu, jako brazilec pro největší katolickou latinskoamerickou komunitu. A na twitteru má už přes 20 tisíc následovníků.

Jmen, o kterých se v souvislosti s novou hlavou katolické církve mluví, je ale ještě víc. A to je jeden z hlavních rozdílů oproti volbě předchozí. Po smrti Jana Pavla II. se o prefektovi kongregace pro nauku víry – Josephu Ratzingerovi mluvilo téměř jednomyslně. A většina médií dokonce tipovala, že přijme jméno Benedikt. Tentokrát nás čeká asi překvapení mnohem větší.

autor: Markéta Šindelářová
Spustit audio