Martin Ježek: Ruská krize na Balkáně

23. srpen 2014

Příkladem země, která se pokouší o jakousi neutralitu, je Srbsko, které samo o sobě je středem Balkánu. S Ruskem ho pojí mnohé: projekt plynovodu Jižní proud, půjčky, infrastrukturní projekty nebo otázka Kosova, kde Rusko Bělehradu pomáhalo v prosazování neuznání státnosti odtrženecké provincie.

Přitom Srbsko vyjednává o budoucím vstupu do Evropské unie a snaží se Brusel přesvědčit o tom, aby přistoupil k odevření dalších vyjednávacích kapitol. Složitost pozice Srbska a jemu podobných států na Balkáně naplno ukázala odvetná opatření Ruska, když západ zavedl nejnovější úroveň sankcí.

Rusko svůj dovoz potravin ze zemí Evropské unie musí nějakým způsobem nahradit a hledá zdroje. Když si řečtí ovocnáři stěžovali, že kvůli zákazu dovozu do Ruska spláčou nad výdělkem, jejich vláda sice uvedla, že se bude držet jednotného postupu Evropské unie, zároveň ale neskrývala, že s Moskvou jedná, jestli by od spřátelených členských zemí Evropské unie přeci jenom něco kupovat nemohla.

Mnohem delikátnější pak je situace zemí, které ještě členy Evropské unie nejsou, a které alespoň v rámci regionu jsou zemědělskými velmocemi. A takovou zemí je Srbsko. Vývoz potravin do Ruska meziročně stoupl tak jako tak - srovnání prvních šesti měsíců roku 2013 a roku letošního ukazuje nárůst o pětinu.

Čtěte také

Místní zemědělci se s problémy a nízkými výkupními cenami na trhu potýkají dlouhodobě a velmi by jim proto pomohlo, kdyby Srbsko mohlo naskočit tam, kam firmy ze členských zemí Evropské unie dodávat nemohou. V tu chvíli přišel z Bruselu požadavek vůči kandidátským a přidruženým zemím, aby vakuum vzniklé ruskou blokádou dovozu potravin, se tyto země nepokoušely vyplnit. Srbská média dokonce píší o tom, že do Bělehradu přišel "demarš" s těmito požadavky.

Nikdo sice není schopen říct, jestli Evropská komise poslala své požadavky až takto formálně, ale jejich dopad chápe každý. Předseda vlády Aleksandar Vučič se z toho pokouší vyvléct: Srbsko jako stát nebude přímo podporovat vývoz do Ruska, ale na druhou stranu se k sankcím západu nepřidruží. A zároveň uvedl, že Srbsko nemá s konfliktem na Ukrajině nic společného a že mu stačí konflikty, které má doma. Na to se na první pohled nedá nic říct. Jasné je to, že i když prioritou zahraniční politiky balkánských zemí je Evropa, tak bez Ruska nemohou.

Zemědělství (ilustr. foto)

Bulharsko a Srbsko se účastní projektu plynovodu Jižní proud a logicky mají zájem na tom, aby se zrealizoval. Evropská unie, když tyto země tlačí, aby přípravy na projektu přerušily, dostává je do poměrně velkých problémů.

Na východě Balkánu nikdo neskrývá velikou závislost na ruských energetických zdrojích. Ta závislost je nesrovnatelně větší než u nás. Země na Balkáně se tak nemusí dostat do problémů jen kvůli prostému přerušení prací na South Streamu, ale i tím, kdyby jim Rusko zdražilo zemní plyn či dodávky zastavilo úplně. Co přinese letošní zima, to v tuto chvíli umí málokdo říct.

Čtěte také

A je tu ještě jeden problém, který zcela popírá slova srbského premiéra, že Bělehrad nemá s východní Ukrajinou nic společného. Nejen na straně separatistů, ale údajně i na straně provládních sil bojuje několik desítek srbských občanů. Srbsko zatím nebylo schopno uzákonit, že něco takového je trestné. A teď se dokonce tito válečníci obracejí vůči obyvatelstvu se žádostí o peněžitou pomoc.

Ruská organizace s názvem Kosovská fronta vyzvala obyvatele Srbska, aby darovali peníze proruským separatistům bojujícím na východě Ukrajiny proti centrální vládě. Peníze prý dostanou zranění povstalci, ale budou za ně pořízeny i uniformy a další vybavení jedné z jednotek rebelů, řekl serveru BalkanInsight Željko Djurović, zástupce Kosovské fronty v Srbsku.

Euro

Zatím vybrali okolo 800 eur (přes 22.000 Kč), které dostanou zranění obránci Donbasu, uvádí Kosovská fronta doslova. Srbský premiér Aleksandar Vučič případné zapojení Srbů odsoudil. "Jakékoli zapojení srbských občanů do ukrajinské krize Srbsku škodí," prohlásil. Jenomže to je tak všechno, co s tím může dělat.

Za té situace, kdy se Srbsko i kvůli kosovské otázce pokouší o něco, co nazývá neutralitou, je na spadnutí srbské předsednictví Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která se řešení ukrajinské krize účastní přímo. To bude pro Srbsko velká diplomatická výzva.

autor: Martin Ježek
Spustit audio