Martin Schulz: Většině voličů nevadí svéráz prezidentování Miloše Zemana

28. leden 2018

Není to triumf, je to poměrně těsné vítězství Miloše Zemana nad Jiřím Drahošem. Změna na Hradě nenastane.

Pro polovinu národa je to - zdá se - dobře. Pro tu druhou - zdá se - špatně. Výsledek zjevně odpovídá tomu, jak tu v České republice umíme vnímat realitu.

Většině voličů nevadí svéráz prezidentování, produkovaný ing. Zemanem a jeho družinou. Ta druhá, ne o moc menší množina voličů, se s tím musí nějak smířit. Pověstný “lid” rozhodl.

Energie, kterou jsme do klání vložili

Výsledek, zcela samozřejmě, protivné tábory ještě více rozdělí. Skutečnost, že tu je ještě ten druhý, o malý kousek menší “lid”, přinese nejspíš další dělení společnosti - řekněme - na kavárnu a na slévarnu (či co to vlastně je kavárně protipólem).

Výsledek druhé přímé volby prezidenta České republiky neskončil podobným výsledkem jako před pěti lety. Tehdy získal Miloš Zeman o nějaký půl milion hlasů víc než jeho soupeř Karel Schwarzenberg.

Martin Schulz

V letošních volbách se prezidentu Zemanovi podařilo uhájit post hlavy státu o pověstné odřené ucho, o nějakých 130 tisíc hlasů.

V povolební řeči pravil Jiří Drahoš, necituji, jdu po smyslu jeho řeči: “Energie, kterou jsme do tohoto klání vložili, se neztrácí, ta tu s námi je pořád...” Otázkou zůstává, kdy jí bude možné nějak využít ve prospěch celého státu.

autor: Martin Schulz
Spustit audio