Martin Schulz: Zeman je mimo Prahu první, ale Drahoš druhý. A má potenciál růstu

14. leden 2018

Výsledek prvního kola volby prezidenta přinesl reálnou možnost, že po patnácti letech skončí období vlády někdejších kolegů z neblaze proslulého Prognostického úřadu na Hradě a v podhradí.

Od roku 2003 nejprve pan Klaus a po něm pan Zeman vnášeli do naší politické scény především negativní emoce. Všeobecně – z Hradu přicházely obavy ze všeho možného, přesně podle jednoduché sociologické poučky o tom, že vyděšené veřejnosti se snáze vládne a jednodušeji se s ní manipuluje.

Pražský hrad byl po patnáct let, a stále ještě je, místem, odkud do domácí politiky přicházejí xenofobní motivy, rozdělování společnosti na chytré a hloupé, na pražské a venkovské. A funguje to.

Miloš Zeman při rozhovoru s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem pravil, že „jeho (Zemanovo) království začíná dvacet kilometrů za Prahou“. A měl, když se podíváme na výsledkovou mapu, naprostou pravdu.

Na druhou stranu pan Drahoš byl na téže mapě solidně druhý a s velkým potenciálem hlasů do druhého kola od voličů dalších spolukandidátů.

V poslední době jsme si zvykli, že Pražský hrad je místo, odkud do domácí politiky vanuly a ještě vanou silné východní větry. Objevila se šance je pustit pryč...

autor: Martin Schulz
Spustit audio