Matouš Holeka: Skončil hokejový klub Lev Praha kvůli politice?

8. červenec 2014

Je krach hokejového klubu Lev Praha zprávou pouze pro sportovního fanouška? Tuto otázku si lze klást poté, co zhruba před týdnem tento hokejový klub opustil ruskou Kontinentální hokejovou ligu pro nedostatek financí.

Na krach klubu, který se letos dostal až do finále Kontinentální hokejové ligy, lze nahlížet různou optikou. Jednak tou sportovní a pak trochu širší optikou, a to politickou.

Komentátoři, kteří vnímají především sportovní stránku, zániku klubu litují. Upozorňují, že v Praze neuvidíme mnohé nejlepší hráče. Zároveň upozorňují na to, že český hokej tím přijde o peníze, které šly na výchovu mládeže.

Málokterý ze sportovních komentátorů si ale klade hlubší otázku o zájmech ruské Kontinentální ligy a její provázanosti se současnou ruskou politikou.

V této souvislosti se málo zmiňuje nedávné rozhodnutí české vlády o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Mezi zájemci o tuto zakázku totiž byla i česko-ruská firma MIR 1200 a česká vláda ji odmítla.

Čtěte také

A jedním z mocných donátorů hokejového Lva Praha byla ruská plynárenská společnost Gazprom. Tato plynárenská společnost nepodporovala v Kontinentální lize pouze Lva, ale také ruské kluby, z nichž některé též zkrachovaly v důsledku omezení peněz ze strany sponzora.

Zdá se, že tyto skutečnosti pramálo souvisí se sportovní stránkou a ukazují, že sponzorům hokeje o samotný sport vůbec nejde.

Lev Praha vs. Lokomotiv Jaroslavl (2014) v O2 aréně

To nakonec potvrzuje i jeden z hlavních důvodů, proč Kontinentální hokejová liga vznikla. Jedním z cílů bylo konkurovat zámořské kanadsko-americké Národní hokejové lize. Což v podstatě znamenalo obnovení soutěživosti z dob studené války o to, kdo má lepší soutěž.

Je ale evidentní, že například krach hokejových klubů, jež jsou součástí ruské KHL, ukazuje na to, že ruská soutěž má stále co dohánět.

Zároveň je ale zřejmé, že případná finanční podpora nějakého klubu je závislá na jeho ochotě s danou zemí, v tomto případě s Ruskem, spolupracovat.

Čtěte také

Nevadí pak, že hráči a všichni pracovníci klubu v podstatě na hodinu přijdou o práci. To je pravděpodobně cosi podružného.

Záleží pak spíše na tom, jak ochotně či neochotně politická reprezentace vykonává nebo nevykonává ruské zájmy.

Možná z toho vyplývá jedna dobrá zpráva. Krach hokejového klubu Lev Praha možná není nutné brát jako špatnou zprávu. Ukazuje se, že naštěstí nejsme pro Rusy vždy vhodnou investicí.

autor: Matouš Holeka
Spustit audio