Ondřej Houska: Krach koaličních jednání v Německu je dobrou zprávou pro Babiše

21. listopad 2017

Domluvit se na tom, co my Češi očekáváme od Evropské unie, jak bychom měli my sami k jejímu dalšímu vývoji přispět, případně kam by se měla evropská integrace dál ubírat, je většinou obrovský problém.

Z tohoto úhlu pohledu je pro Česko současný vývoj v Německu dobrou zprávou. Dává nám totiž víc času. V Německu ztroskotala jednání o vytvoření nové vládní koalice.

Ať už dojde na předčasné volby nebo se strany nakonec nějak domluví, bude to trvat měsíce. A kdyby Němci znovu volili třeba v únoru, čekají je po volbách zase nová koaliční vyjednávání, která – opět – můžou trvat dlouhé měsíce.

To vše ulehčí situaci Andreji Babišovi, pokud se skutečně stane premiérem. Nebude pod tak silným tlakem času. Zdálo se, že vývoj v Evropské unii se v posledních měsících docela překotně zrychluje. Nový francouzský prezident Emmanuel Macron představil své vize, jak by se měla unie změnit.

Brusel jsme i my

Andrej Babiš

Konec konců, na tom, že změny v reakci na chystaný odchod Velké Británie přijít musí, se domluvily všechny země unie. Macron tomu všemu dal novou dynamiku. Chtěl postupovat velmi rychle a jeho plány jsou v některých oblastech dalekosáhlé. Teď ale nastává oddechový čas.

Dokud nebude Německo mít plnohodnotnou vládu, nic zásadního se změnit nemůže. To je pro Babiše dobře – kdyby daly státy Evropské unie na stůl velmi záhy nějaký propracovaný plán další evropské integrace, měl by problém. Není totiž žádným tajemstvím, že jeho názory na unii zatím nejsou úplně zformované.

Babiš mluví o tom, že Češi musí být v unii aktivní. A že musí sami přicházet s návrhy, jak by se měla změnit. To je skvělé, přesně to by Česko mělo dělat. Jenže Babiš zatím nepřišel s ničím, čím by tyto obecné fráze naplnil. Musí se teprve rozhodnout, o co přesně by vlastně Česko mělo usilovat.

Hodně bude záležet na tom, jakými lidmi se obklopí, kdo mu v evropských záležitostech bude radit. Je jasné, že teď jsou jeho priority jiné, je to hlavně sestavení vlády. Nejistota v Německu tak Česku dává oddechový čas. Je na nás, jak ho využijeme.

Ondřej Houska

Buď budeme, jako v předvolební kampani, donekonečna opakovat nesmysly o tom, jak nám Brusel diktuje. Nebo si už konečně uvědomíme, že onen Brusel jsme i my, že i my máme co říct k tomu, co bude dělat a jak by měl fungovat. Ale nejdřív si musíme sami vyjasnit, co vlastně chceme a jaká by podle nás měla Evropská unie být.

autor: oho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.