Ondřej Houska: Nová Evropská komise se nesmí stát rukojmím europoslanců

22. říjen 2014

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker má před sebou mimořádně těžký úkol. Dokonce se dá říct, že tak těžký, jako snad nikdo z jeho předchůdců.

Zprávy o zhoršující se ekonomické situaci nebo o stoupající nespokojenosti občanů s Evropskou unií zachytil asi každý. Od nové Komise tak někteří očekávají vyřešení všech těchto problémů, jiní zase bijí na poplach před tím, že plánuje další evropský centralismus.

Složení nové Komise vůbec není špatné. Třeba na postech eurokomisařek pro hospodářskou soutěž a obchod nebo v roli některých místopředsedů má Juncker ve svém týmu velmi kvalitní osobnosti. Otázkou ale je, nakolik bude nová Komise konat podle svého nejlepšího přesvědčení a nakolik se stane rukojmím Evropského parlamentu.

Jean-Claude Juncker se do křesla předsedy Komise dostal jakožto hlavní kandidát Evropské lidové strany na základě umělého a pochybného principu vymyšleného europoslanci, že by si šéfa Komise měli lidé volit přímo v evropských volbách.

Čtěte také

Evropský parlament, věren své dlouholeté snaze zvyšovat za každou cenu své vlastní pravomoci, toho jistě bude chtít využít. Jeho lídři už upozorňují, že se jim nová Komise musí neustále zodpovídat a čekají od ní návrhy na další a další prohlubování evropské integrace.

To by ovšem byla voda na mlýn těm, kteří se nám snaží namluvit, že Brusel chce řídit naše životy takříkajíc od A do Z.

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (vpravo) s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem

To ale neznamená, že můžeme dát za pravdu hlasům, podle kterých evropská politická elita ignoruje stoupající nespokojenost lidí a přichází jen se starými a zdiskreditovanými řešeními, která nahrávají extremistům.

Je příznačné, že tato kritika přichází třeba od britských konzervativců nebo české ODS, tedy od stran, které v evropských volbách drtivě prohrály. Právě na příkladu britských konzervativců je přitom nejlépe vidět, jak je neúčinné a nebezpečné podbízet se populistům a snažit se přejímat jejich politickou agendu.

Suma sumárum, nezbývá než čekat, s čím nová Evropská komise přijde. Bylo by ale naivní myslet si, že může udělat něco podstatného pro vyšší hospodářský růst nebo třeba snížení nezaměstnanosti.

To vše je na zodpovědnosti jednotlivých členských zemí. Brusel totiž zdaleka není všemocný, ač o něm tak leckdy mluví jak euroskeptici, tak eurofederalisté.

autor: oho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.