Ondřej Konrád: Členu Vojny deportace hned tak nehrozí

21. září 2016

Když se jedné noci před šesti lety zdvihl petrohradský most stojící naproti budově tajné služby FSB, ukázalo se, že je na něm namalovaný obří, neboť přes 60 metrů měřící penis.

Dílo umělecké skupiny Vojna je krajně kritické vůči stávajícímu politickému systému Ruské federace a při některých akcích se propojuje s dnes už celosvětově známými Pussy Riot.

Některé performance Vojny vzbuzují veselí a údajně se nad dokumentací oné kresby pánského pohlavního orgánu, která mělo trvat pouhých 23 vteřin, bavili i řadoví policisté. Jiné akce nesou rysy skoro socialisticko-anarchistické: házením živých koček přes pulty měl být vyjádřen nesouhlas s tím, že síť provozen McDonald´s nectí Svátek práce.

Ale převážně se Vojna zaměřuje na policii, jíž považuje za nástroj stávající moci. A dokáže jít dost daleko: pod heslem Palácový převrat to bylo obrácení, čili „převrácení“ několika policejních automobilů na střechu. S odůvodněním, že šlo o hledání zakutáleného míčku.

Tehdy se už ale represivní složky daly do pohybu a zřejmě jeden z důležitých členů Vojny Oleg Vorotnikov na poslední chvíli stihl opustit Rusko a následně pobýval v západoevropských zemích. Ale byl v nepřítomnosti odsouzen a ruské úřady na něj vydaly mezinárodní zatykač. Na jehož základě byl před několika dny víceméně náhodně zadržen v Praze.

Hra o čas

Tamní městský soud na něj však vazbu neuvalil (i s ohledem na to, že tu má rodinu) a Vorotnikov slíbil, že Českou republiku neopustí a po dobu vydávacího řízení bude se soudem ve styku.

Pussy Riot

Pokud je známo, čeká, zda mu bude ve Švýcarsku udělen politický azyl. Jaké má v tomto směru šance, jasné není, ale vydávat jej do rukou ruské justice za sice poněkud přehnané, nicméně zřetelně politické performance, je přece jen citlivou věcí.

A tak se bude hrát o čas, přičemž je otázkou, jestli bude chtít ruská strana vyvíjet větší tlak na Vorotnikovo vydání, protože jí konec konců kauza nějaký čas vězněných členek Pussy Riots nijak mezinárodně neposloužila. A Vorotnikov se sice asi podílel na lehkém poškození ruských policejních vozidel, ale nejde přece o závažný kriminální čin.

Na vydání u nás zadržené osoby má nadto stávající ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který o tom může na základě soudního nálezu rozhodnout, ne asi úplně pěknou vzpomínku - jde o známou kauzu Alího Fajáda a pěti v Libanonu unesených Čechů.

Vorotnikov podle jeho advokáta bude zřejmě navíc žádat o azyl také u nás. Což představuje poměrně dlouhodobý administrativní proces. Deportace by aktivistovi a otci malých dětí tedy hned tak hrozit neměla. Čas je nyní spíše na jeho straně.

Spustit audio