Ondřej Konrád: Inspekce, dotace, restituce i zelená nafta aneb Premiér na ministerstvu zemědělství

22. červenec 2014

Když se řekne inspekce, člověku vyvstane ze spodních pater paměti postava školního inspektora, sedícího při hodině v poslední lavici a dělajícího si poznámky, zatímco zpocený třídní u tabule vykládá látku, již už jednou probral a k doplňujícím odpovědím vyvolává neomylně pět, šest premiantů.

Už coby školní děti jsme byli takto poučeni, že inspekci je třeba se přinejmenším pokusit ošálit, neboť je to věc nepříjemná. Někdy i zákeřná.

To pisatel těchto řádek pozoroval během základní vojenské služby, kdy nečekaná, často dokonce noční inspekce z velitelských složek vtrhávala do místností štábu pluku a zanechávala za sebou spoušť i bledé důstojníky. Což odpovídalo sice literární, ale ze života odpozorované postavě generálmajora von Schwarzburga z Osudů dobrého vojáka Švejka.

Říká se tam doslova: „Byl to nejstrašnější inspekční generál, který se kdy narodil, a našel-li něco v nepořádku, vedl jen tuto rozmluvu s veliteli posádek: ,Máte revolver?‘ ,Mám.‘ ,Dobře! Na vašem místě jistě bych věděl, co s ním dělat, neboť co zde vidím, to není posádka, ale stádo sviní.‘ A skutečně“, dodává Jaroslav Hašek, „po jeho inspekční cestě se tu a tam vždycky někdo zastřelil.“

Čtěte také

Nic takového – žerty stranou – ovšem jistě nehrozí členům české vlády, po jejichž úřadech vykonává inspekční kolečko premiér. Nejenže nečeká čestné sebevraždy ministrů, ani neopouští kanceláře s vidinou jejich brzké rezignace na svém stole. Jde v podstatě o jakési částečně oficiální, částečně přátelské návštěvy v letním čase, veřejnost si jich nevšímá.

Bohuslav Sobotka také předem avizoval, že na obzoru nejsou žádné personální výměny v kabinetu. I když k jedné dojde, neboť za Věru Jourovou mířící do Evropské komise, by měla resort místního rozvoje vést dosavadní náměstkyně Klára Dostálová. Ovšem stejně až po té, co Jourovou akceptuje bruselská centrála.

Marian Jurečka

Toto úterý Sobotka dorazil na již sedmé ministerstvo, a to zemědělství, které vede prvý lidovecký místopředseda Marian Jurečka, středním vzděláním zemědělec, vysokým pak rostlinolékař a navíc s praxí na rodinné farmě.

O vysloveně odborných otázkách s ním asi tedy premiér diskutovat nemínil, debata se podle obou politiků točila kolem úspěšného dotažení novely zákona o potravinách a šéf vlády rovněž nabádal k bedlivému zkoumání církevních restitučních žádostí, vědom si nechuti části své sociální demokracie k vydávání pozemků církvím. Zmínil také právě se rozbíhající kauzu pozemků po velkostatkáři Bečvářovi, kde podle policie zřejmě mohlo dojít k podvodu v obrovské finanční hodnotě.

Čtěte také

Podobné „kostlivce ve skříni“ po minulých vládách už od jara hledali na ministerstvech spravovaných hnutím ANO jejich vlastní inspektoři, postupně se kontroly odbývají i v dalších resortech. A Sobotka na brífinku pak mluvil na téma novely zákona o spotřební dani, která přichází už ve středu do třetího čtení ve sněmovně a jejímž prostřednictvím se má vrátit takřečená zelená nafta, vloni zrušená a ve vládním prohlášení zemědělcům opět přislíbená.

A konečně premiér s ministrem rokovali o eurodotacích, neboť do zemědělství má v příštích letech přitéct z Bruselu 84 miliard. A z unijní centrály se bude bedlivěji zkoumat, kam a na co peníze půjdou. Což v minulosti bylo často nejasné a plynuly z toho pro Českou republiku problémy.

Na Vysočině pěstují zemědělci také barevnou cibuli, šalotku

Současná vláda, o poznání proevropštější než dvě její řádné předchůdkyně, chce mít jednak s Unií korektní vztahy a za druhé jde o peníze, s nimiž už nyní ve výhledech počítá. Netřeba dodávat, že oprávněnost žádostí o dotace zemědělců samozřejmě spadá do kompetence Jurečkova úřadu.

Pokud by se mu v tomto směru ovšem nedařilo, mohla by – ovšemže v nadsázce – příští kontrola už třeba připomínat počínání onoho Haškova inspekčního generála.

Spustit audio