Ondřej Konrád: Kandidátky ANO. Prvé i poslední slovo má Andrej Babiš

26. červen 2017

Zatímco se část jihočeských sociálních demokratů bouří proti tomu, že vedení strany vynechalo z kandidátky pro podzimní volby exhejtmana Jiřího Zimolu, zamotaného do souvisejících kauz stavby luxusního sídla na Lipně a nehorázných odměn pro manažery Jihočeských nemocnic, což je podle odbojníků nedemokratické, příslušníky hnutí ANO z ničeho podobného hlava bolet nemusí.

I kdyby, nic by nezmohli, neboť v téhle věci má prvé i poslední slovo předseda a zakladatel Andrej Babiš. Jak si nechal schválit na únorovém sněmu v rámci změn stanov; do té doby mohl do kandidátek pro volby na všech úrovních samosprávy zasahovat výbor hnutí, čili členové předsednictva a krajští šéfové. Takže informace, že bude o podobě listin rozhodovat v pondělí předsednictvo, sice v zásadě platí, ale nikoli stoprocentně.

Chybí Pilný i Komárek

Kdo se na nich objeví, to není ještě jasné, zato víme, že se další účasti na politickém životě dopředu vzdal z osobních důvodů ministr financí Ivan Pilný. V důsledku čehož dochází k rošádě na Vysočině, neboť tam měl být lídrem předseda poslanecké frakce hnutí Jaroslav Faltýnek, ale jelikož zaujme post po Pilném, za Faltýnka zase nastupuje olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk.

A víme také, že bude zřejmě chybět jedna z tváří mohutné kampaně před čtyřmi roky, bývalý novinář Martin Komárek, který byl tehdy lídrem na Liberecku a nyní odmítl nabídku figurovat na pražské kandidátce, jíž povede ministr obrany Martin Stropnický.

tisková konference ANO, Jaroslav Faltýnek (vlevo), Andrej Babiš

Přičemž, dodejme, se od Komárkova politického angažmá původně čekalo větší nasazení a tak jeho ústup příliš nepřekvapuje. Pokud jde o další důležité posty, bude se muset rozhodnout, kdo povede hnutí do voleb v Jižní Čechách, zda poslankyně Maxová anebo Babišův poradce Vojtěch.

Překvapení se nečekají

Na zmíněném sněmu předseda poněkud překvapil nápadem jít do voleb z posledního místa Středočeského kraje, přičemž by jej voliči bezpochyby preferenčními body posunuli až do čela. Ale toto zbytečné a spíš matoucí gesto je nejspíš už minulostí a Babiš zaujme odpovídající pozici rovnou.

Jinak asi horní části listin zaplní známější krajské a regionální tváře, a že by předseda přišel s nějakými novými, širší veřejnosti důvěrnými z doposud nepolitických souvislostí, jako tomu bylo roku 2013 v případě právě Komárka či Stropnického, se tentokrát nečeká. I když, jak známo, předseda s oblibou překvapuje.

Andrej Babiš

Ale už je zároveň v politice zkušenější a musí si pamatovat, jak sázky na některá překvapivá jména z komunálních nebo krajských voleb nevyšly. Konec konců, i když se Babiš stále ještě snaží prezentovat své hnutí jako subjekt diametrálně odlišný od zavedených stran, v druhém funkčním období sněmovny už by mělo mít rysy standardnější.

Ovšem zase jen do určité míry, protože dle upravených stanov je zkrátka a dobře on tou osobou, kolem níž se vše otáčí. A pokud by jej náhodou politika přestala jednoho krásného dne bavit, ANO by to přežilo jen stěží.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.