Ondřej Konrád: Návrat stojedničky a taktika

11. leden 2018

„V okamžiku, kdy pan Babiš přijde a řekne, že má minimálně 101 zaručených hlasů, tak ho podruhé jmenuji premiérem,“ poznamenal prezident ve středu při odchodu ze sněmovny, ve které se přimlouval za podporu Babišovy vlády číslo jedna, byť zároveň dával najevo, že v její úspěch u poslanců nevěří.

Což bylo překvapivé, protože doposud Miloš Zeman o záruce většiny nehovořil, i když už neopakoval své předchozí a rozruch vzbuzující vyjádření, že vláda i bez důvěry je přece plnohodnotná. Nyní jakoby se tedy vracel k zavedené prezidentské zvyklosti, slibující vznik stabilního kabinetu.

Do 8. března?

Což si lze ovšem vykládat i tak, že si tím do jisté míry Andreje Babiše zavazuje. A kdo právě tak Zemanova slova chápal, tomu do toho hladce zapadalo svižné čtvrteční premiérovo prohlášení, že bude Zemana volit do prezidentské funkce.

Jinak ovšem předpokládejme, že i přes nečekaný odklad současná vláda skutečně důvěru sněmovny nedostane a podá demisi. A v ní může nakrásně fungovat, zatímco Babiš bude průběžně shánět požadovaných 101 hlasů. Zaleží ovšem na tom, jestli Zeman zůstane na Hradě.

Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně

Pak by nebylo nutné s dodávkou většiny spěchat. Pokud ale 8. bude března do úřadu slavnostně uveden jiný prezident, pak by měl Babiš už dosluhující hlavě státu přinést záruku o podpoře do tohoto termínu. Neboť nový prezident se přece může obrátit na šéfa ODS, tedy druhé nejúspěšnější strany ve volbách.

Ta by sice i s dalšími opozičními subjekty bez hlasů z řad Babišova hnutí majoritu neslepila (SPD a KSČM zůstávají i v téhle variantě bokem), ale šlo by přece jen o jinou situaci.

Sám sobě překážkou

Ale zanechme přemíry podmiňovacích způsobů, nepředbíhejme a předpokládejme to zatím nejpravděpodobnější: dnešní Babišův kabinet důvěru nedostane a premiér v demisi počne usilovně lákat lidovce a sociální i občanské demokraty ke koalici, a apelovat na to, že země potřebuje pevnou vládu.

Ondřej Konrád

Pořád tu ale zůstane překážka v osobě jeho samotného. Úplně eliminovat šetření kauzy Čapí hnízdo se asi nepovede. I když se na tom momentálně usilovně pracuje. Ale pokud by Andrej Babiš moudře ustoupil z pozice šéfa kabinetu, dveře k ustavení jeho druhé verze se okamžitě otevřou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.