Ondřej Konrád: Obžalovaný žalobce Grygárek

16. únor 2018

Nebýt satirického seriálu o fiktivním lobbistovi Tondovi Blaníkovi, který má dlouhé prsty a zná se s kdekým v politice i jinde, leckdo by si až do nynějška už na někdejšího státního zástupce Libora Grygárka ani nevzpomněl.

Když v roce 2012 zmizel z čela vrchního pražského zastupitelství (které ovšem jen řídil dočasně za odstoupivšího Vlastimila Rampulu), vytratil se veřejnosti více méně z očí.

Ale v každém díle onoho seriálu se zas připomíná, neboť evidentně Grygárkem se inspirovali jeho tvůrci k postavě, jíž sice nikdy nevidíme, jen slyšíme její křestní jméno, ale od které Blaník, ukryt před svými spolupracovníky na toaletě, dostává cenné rady. Onen Libor je tedy v blaníkovském světě ještě informovanější a zřejmě i protřelejší, než sám Tonda.

Jen namátkou

Ale žerty stranou, na Grygárka se možná pozapomnělo, ale asi by se nemělo, protože je to pozoruhodný muž. Který aspoň podle některých hlasů ještě jako mladý právník stíhal demonstrující při 20. výročí sovětské okupace roku 1968.

Roman Janoušek, soud

A pak zase v nových poměrech, kde se mu podařilo rychle udělat kariéru, jej další lidé podezřívali z propojení s různými kmotry. Což je vlastně pouhý eufemismus pro organizovaný zločin. Možná je Grygárek jen démonizován, a do ničeho se ve skutečnosti nezapletl.

Ale v médiích se už před lety objevily zprávy o záznamech hovorů a telefonních výpisech, podle nichž byl v celkem hustém kontaktu s osobami v hledáčku vyšetřovatelů, kupříkladu nyní z obrovského daňového úniku obžalovaným advokátem Davidem Michalem z kanceláře MSB Legal, dříve Šachta & Partners, napojené na Ivo Rittiga. Existují dokonce záznamy o částkách, které měl Grygárek za různé užitečné protislužby dostávat.

Asi nejen záhadná konta

Což se týká o toho, co bude předmětem soudu: totiž že Grygárek před lety coby náměstek pražského zastupitelství odpověděl švýcarským vyšetřovatelům, kteří se poptávali na původ více než dvou miliard korun na tamních, přechodně zmrazených kontech Romana Janouška, že je pan Janoušek v pořádku a nikdo se jím v České republice nezabývá.

Ondřej Konrád

Což ale olomoucké státní zastupitelství považuje ze zneužití pravomoci. Přičemž může jít o pouhou špičku ledovce, který by v případě Libora Grygárka mohl mít obrovské rozměry a nitky od něho mohou běžet do nejrůznějších stran. Představivosti se meze nekladou.

Konec konců, Tonda Blaník by se přece nezavíral den co den na záchodě kvůli telefonátům s nějakým příštipkářem. Byť jimi juristé ve službách kmotrů de facto vždycky byli.

Spustit audio