Ondřej Konrád: Odboráři vs. Zdeněk Schwarz

29. leden 2015

Stojí-li někdo v čele příspěvkové instituce mezi patnácti a dvaceti lety i přes čas od času vznikající spory s podřízenými, což je případ ředitele pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze, člověk může uvažovat o tom, zda jde o manažera cele na svém místě, anebo si postavení udržuje třeba díky nadstandardním vztahům se zřizovatelem, tedy magistrátem.

Tomu druhému by mohlo napovídat, že doktor Schwarz byl roku 2008 zvolen senátorem na kandidátce ODS, tedy v době, kdy pražské otěže pevně třímal Pavel Bém.

Schwarzovo působení na politickém poli moc viditelné nebylo, vloni na podzim mandát neobhájil a je také otázkou, kolik mohl mít na práci v horní komoře parlamentu času a zda jej občanští demokraté nevyužili spíš coby obecně známou figuru. Nicméně jeho odborné kvality kritizovány nebývaly.

Jiné je to se vztahy uvnitř podniku, zaměstnanci si v běhu let na ředitele z různých důvodů stěžovali a někteří i odcházeli, například před lety ke středočeské záchranné službě. A část odborářů má výhrady k řediteli i dnes, respektive jde o delší konflikt, který se nyní dostává do obrátek: ve čtvrtek proběhne výstražná stávka spojená s požadavkem na Schwarzův odchod a s podáním trestního oznámení na něho.

Čtěte také

Zvenčí je do problému obtížné nahlédnout: odboráři mají řediteli za zlé, že prý zveřejnil informaci o údajných ztrátách věcí osob, které se dostaly do styku se záchranáři. Schwarz ale oponuje, že o stížnostech a policejních šetřeních hovořil toliko na půdě záchranné služby a naopak sami odboráři choulostivou záležitost vynesli jako prví tím, že o ní zpravili redaktora serveru Týden.cz. To tedy pokud jde o ono trestní oznámení.

Nu a pak je tu celá škála výhrad vůči řediteli – jak se chová k některým zaměstnancům, že užívá dvojí metr při odměňování i trestání, nedostatečně komunikuje se zaměstnanci a tak dále.

Záchranná služba

Zástupce odborů ve středečním vystoupení na stanici ČRo Radiožurnál o Schwarzových nedostatcích mluvil poměrně mlhavě, to ale zároveň neznamená, že na výhradách nic není.

Na straně druhé mohou mít ti zaměstnanci záchranné služby, jimž leží z nejrůznějších příčin ředitel delší čas v žaludku dojem, že v nové sestavě vedení města nemá už Zdeněk Schwarz takovou oporu jako dříve (v neúspěšné kandidatuře jej podporovala i TOP 09, která se už nepodílí na řízení metropole), a že tedy nastala vhodná chvíle ke vzpouře.

Za níž si ovšem možná ředitel do jisté míry může sám, když neměl dost trpělivosti k otevřenějšímu jednání. Radě města nezbude než se do konfliktu vložit, výsledek je nejasný. Může ale v něm hrát roli ono předlouhé období Schwarzova ředitelování.

Spustit audio