Ondřej Konrád: Pád hejtmana Košty voliče ANO těžko zviklá

27. únor 2017

Těžko říci, do jaké míry je případ hejtmana Oty Košty pro vnitřní poměry v ANO příznačný. Totiž jestli byl uznávaný lékař a pedagog na čelo kandidátky, jíž dovedl v olomouckém kraji k výraznému vítězství, vybrán vlastně jen jako figura, která bude plnit úkoly z centra, a když se tak nedělo, snesla se na něj počátkem měsíce kritika vlastního klubu.

K níž se ale přidali i hejtmanovi náměstci z jiných stran. Mimo jiné bylo Koštovi vyčítáno i to, že mu byl poradcem při předávání kraje bývalý hejtman Rozbořil z ČSSD, figurující v korupční kauze Vidkun. A předseda Babiš dal Koštovi jasně najevo, že má odstoupit. I s drsnou poznámkou o nezvládání funkce kvůli alkoholismu.

Anebo jestli šlo o Babišův personální přehmat, kterých už má ANO za sebou vícero a přišlo tak o vedení několika velkých měst. Obě varianty však mohou Babišovi odpůrci užít: buď k ilustraci toho, že ANO je spolek ochotných podřizovat se autoritářskému šéfovi, anebo, že ten sice hnutí řídí pevnou rukou, ale vlastně to dostatečně nezvládá, když vybírá nevhodné lidi do vyšších funkcí.

Hejtman výzvu k rezignaci pominul a byl ovšem ochoten na veřejnosti hovořit poměrně detailně o zákulisních praktikách hnutí, tedy o různém úkolování. A nepřímo vyhrožoval, že je připraven jít ještě dál. Čímž si pozici jistě nevylepšil a nutně to muselo vést k rozhodnutí odvolat jej kolegy v zastupitelstvu.

Informace ze zákulisí

Oto Košta

V pondělí se tak také stalo, jeho nástupcem se stal krajský předsedu hnutí a zároveň poslanec Ladislav Okleštěk. Ještě předtím se Košta, ač nedostal oficiální pozvánku, přece dostavil na sjezd ANO. A byl ovšem vpuštěn toliko mezi diváky. Což si jistě mohl ušetřit. Ale zřejmě se s pádem nehodlal hladce smířit.

Zda bude dál a ještě zevrubněji popisovat, jak a kdo jej měl řídit, anebo přijde s nějakými peprnějšími informacemi, se ještě uvidí. Možná bude opakovat to, co říká jeho předchůdce Rozbořil, podle něhož měl být Košta čistě jen tváří krajských voleb a nadlouho s ním ANO dopředu nepočítalo. Ale vysoký počet preferečních hlasů Koštu posílil a tak, říká Rozbořil, musel být odstraněn.

Což zní trochu záhadně a ponechme to raději bez komentáře. Ve funkci historicky nejkratší dobu působící nyní už ex-hejtman Košta pak bude jistě dál odmítat výtky, že nechtěl úřad reorganizovat a nekomunikoval s vlastním klubem. Ve kterém naopak vidí osoby s mocenskými ambicemi.

Pro pozorovatele zvenčí se v celé věci není lehké orientovat a pravda může být samozřejmě také kdesi uprostřed. Skoro jisté však je, že ať bude Košta nyní říkat takřka cokoli, voliče Babišova hnutí to nejspíš příliš zajímat nebude. Byť výměna hejtmana po zhruba půl roce není pro ANO ničím, co by si tak říkajíc "dalo za rámeček".

Spustit audio