Ondřej Konrád: Pevný prezidentův diář

7. červenec 2017

Domácí média jako každé léto přinášejí obrázky prezidenta spočívajícího v nafukovacím člunu na rybníku poblíž jeho vysočinského sídla. Ale tentokrát s podtitulky, že Miloš Zeman dal přednost pádlování před summitem zemí střední a východní Evropy ve Varšavě, který hostil amerického prezidenta Donalda Trumpa, a jeho český protějšek tedy propásl příležitost k setkání.

Ačkoliv hradní kancelář říká už měsíce, že Trump ještě před nástupem do funkce pozval v telefonátu Zemana k návštěvě Bílého domu. Byli jsme dokonce přesvědčováni, že to bude v dubnu, nejpozději v květnu, kdy měl Zeman letět do USA, aby převzal ocenění významných židovských organizací. Ale jak známo, konkrétní datum už z Trumpova úřadu nepřišlo, protože, jak říkali hradní úředníci, Trump urgentně řešil neodkladné věci, jako například korejskou otázku.

Nu a český prezident cestu úplně odložil. Tento týden nastoupil dovolenou a na ní pak do známého člunu. Zatímco Trump zamířil do Evropy, především na summit zemí G20, ale i jakoby nad plán do Varšavy. Tomu nezabránil ani fakt, že Severní Korea zrovna provedla další balistickou zkoušku.

Češi bez zájmu o Trojmoří

Varšavská schůzka reprezentantů dvanácti států iniciativy Trojmoří, jež my měla spojovat země ležící v prostoru mezi Baltem, Jadranem a Černým mořem a jde v něm mimo jiné o dodávky plynu a snížení závislosti na plynu ruském, možná na prvý pohled nevypadala významně. Trump se na ni rozhodl také přijet relativně nedávno, kdy už měl český prezident dovolenou naplánovanou.

Donald Trump během návštěvy Polska

Ale předstih zhruba čtrnácti dnů zase nebyl tak překotný, aby se nedala v Zemanově diáři učinit změna. A když už do polské metropole neodjel prezident, mohl tam být aspoň premiér. Oba zastoupil šéf sněmovny Jan Hamáček a byl tedy přítomen Trumpově celkem podstatnému projevu, ve kterém zaznělo, že se musí chránit ohrožená západní civilizace a že Rusko má přestat podporovat nepřátele Západu.

Třeba ovšem poznamenat, že česká strana o iniciativu Trojmoří větší zájem zatím neprojevuje a spíš jí jde o udržení Visegrádské čtyřky než o vznik dalšího uskupení uvnitř EU. A ještě – do Varšavy stejně jako Zeman nedorazil rakouský prezident Alexander Var der Bellen, od něhož, coby kandidáta zelených, je však rezervovanost vůči Trumpovi očekávaná.

Českému prezidentovi ten americký nepřestává imponovat a Zeman například Trumpa pochválil za odstup USA od klimatické dohody. Možná měl tento týden šanci říci mu to mezi čtyřma očima, což se nemusí hned tak opakovat. Jestli vůbec. Vždyť zhruba za půl roku už nemusí být Miloš Zeman prezidentem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.