Ondřej Konrád: Prezident a novináři v hradní peci

31. srpen 2015

Nepochopitelně klimaticky nezvládnutá tisková konference hlavy státu (oficiálně při příležitosti třiceti měsíců Miloše Zemana na Hradě) měla být zřejmě delší, neboť prezidentův mluvčí ji avizoval jako „neomezenou až do vyčerpání otázek“.

Ale neustále si čelo otírající Zeman vysvobodil sám sebe i některé takřka vedrem omdlévající novináře po zhruba čtyřiceti minutách, když mu prvou polovinu tohoto času zabral úvodní proslov. A pokud někdo čekal od hlavy státu cosi nového, musel být spíše zklamán. A nedošlo ani k bilanci oněch třiceti měsíců.

Média si bezprostředně po předčasném ukončení konference všímala prezidentova nesystémového a zřejmě ironického návrhu, aby si každý ze signatářů známé výzvy vědců „proti strachu a lhostejnosti“ vzal aspoň jednoho uprchlíka domů.

Zeman v této souvislosti také odmítl, že by snad Češi byli xenofobní, na rozdíl od Francouzů nebo Britů, neboť v takovém případě by na tuzemské politické scéně musela významněji figurovat strana s xenofobním programem.

Čtěte také

Aniž bychom ale chtěli malovat příslovečného čerta na zeď, je třeba poznamenat, že se k zformování nějakého subjektu s xenofobními rysy dost možná schyluje. Což by ale automaticky neznamenalo, že bude mít větší než regionální úspěch, jaký možná dosáhne na jihu Čech iniciativa Islám v České republice nechceme s lídrem Martinem Konvičkou.

Přesto by člověk od nejvýše postaveného českého politika čekal, že náznaky xenofobie a s ní spřízněného nacionalismu nebude podceňovat a spíš před nimi naopak spoluobčany varuje. Zvlášť když se prezident domnívá, že uprchlická vlna hned tak neopadne a dokonce zesílí.

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni

Nic se novináři nedozvěděli o tom, co se stane, pokud kancléř Vratislav Mynář nedostane bezpečnostní prověrku, místo toho prezident jen konstatoval samozřejmý fakt, že prověrka je v kompetenci Národního bezpečnostního úřadu.

A pokud jde o poradce Martina Nejedlého, jeho firma Lukoil Aviation Czech sice má podle soudního verdiktu českému státu zaplatit sedmadvacet a půl miliónu kvůli dodávce leteckého paliva, ale rozsudek není pravomocný a prezident tedy vyčká.

Čtěte také

Ukázalo se také, že Miloš Zeman stále myslí na Klokánky a hodlá jim pomoci svým fondem, původně určeným na splácení státního dluhu. Na účtu fondu je nyní údajně něco přes milión korun, jenže Klokánky, například dle ministryně Marksové nedobře spravované, žádaly po vládě dvacetinásobek.

Nu a konečně - otázky mířily i k nadcházející čínské prezidentově cestě na oslavy konce války. Zaznělo, že v Pekingu bude Miloš Zeman s Vladimirem Putinem debatovat o bezpečnostních a ekonomických otázkách.

Nelze se divit, že potem zbrocení novináři odcházeli z Hradu s pocitem neuspokojení.

Spustit audio