Ondřej Konrád: Prezident se tématu Žofínského fóra vyhnul

26. květen 2016

Miloš Zeman a jeho mluvčí často vyjadřují nespokojenost nad tím, že se prezidentovým nejrůznějším vystoupením nedostává dostatečné pozornosti médií.

Jde spíš ale o pocit subjektivní, objektivně je prezidenta v médiích hodně, stěžovat si nemá proč. Jinou věcí pak je, že pokud opakuje už vícekrát řečené, na větší titulky to přirozeně není.

Což se do jisté míry týká jeho projevu a následných odpovědí na otázky během už dvoustého Žofínského fóra tuto středu. Kde se Miloš Zeman dotýkal řady témat a částečně se ovšem vracel takřka týmiž slovy ke svým předcházejícím výrokům.

Kupříkladu o neúčinnosti sankcí, které sice opravdu nezpůsobily zvrat na komunistické Kubě, ale Ruská federace je pociťuje a dokonce to i nepřímo doznává. A je jisté, že sankce byly krajně nepříjemné pro Írán a přispěly k dohodě o jaderném programu. Což ale Zeman pomíjí.

Místo toho hovoří o nízkých výkupních cenách vepřového v souvislosti se sankcemi vůči Rusku a výmluvně klade rovnítko mezi českým vepřovým a „vznešenými deklaracemi o lidských právech.“ Poměrně dlouhou pasáž věnoval prezident také historii Tibetu, s pozoruhodně shodnými argumenty oficiální čínské propagandy. Už desítky let neměnnými.

Bylo by zajímavé zjistit, zda připadaly Miloši Zemanovi relevantní i v časech, kdy byl veřejnosti neznámým pracovníkem prognostického ústavu.

Dědek momentálně nemá nic na práci

Oldřich Dědek

Média si logicky nejvíce povšimla poznámky, že prezident hodlá napřesrok učinit členem bankovní rady ČNB Oldřicha Dědka, který v ní už dříve působil (dokonce coby viceguvernér) a nyní je národním koordinátorem pro zavedení eura v ČR.

Týž den Zeman jmenoval budoucím guvernérem Jiřího Rusnoka, minulý týden instaloval evidentně Rusnokem doporučené dva nové členy rady. Do konce svého prvého funkčního období může prezident výběrem dalších členů směřování ČNB výrazně pootočit a také takový úmysl dříve vyslovil.

Když na Žofíně zažertoval, že Dědek momentálně nemá nic na práci, narážel tím, na fakt, že se Česká republika zatím k přijetí jednotné evropské měny neblíží. Zeman je ovšem v zásadě pro zavedení eura. A i když na něj po loňských řeckých peripetiích už tolik nespěchá a domnívá se, že eurozóna musí nejprve korigovat svá vnitřní pravidla, je možné anonci Dědkova příchodu chápat jako mírné nakročení k ní.

Zatímco bankovní rada postupně poskládaná jeho předchůdcem, byla vůči euru u nás značně rezervovaná. Přičemž ale nezapomínejme, že o tom, zda a kdy vstoupíme-li do eurozóny, může a musí rozhodnout politikové, nikoli rada ČNB.

Ačkoliv tématem fóra bylo poněkud kontroverzní heslo „Česká republika není pro každého“, prezident se uprchlické otázce věnoval minimálně, zřejmě u vědomí, že u nás prakticky žádní běženci nejsou. A dost dobře tedy nelze pokračovat v malování chimérických čertů na zeď.

Miloš Zeman jen vyjádřil pochyby, zda bude fungovat dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem. Což ale není nic objevného, nad tím si v této chvíli láme hlavu celá unie.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio