Ondřej Konrád: Příliš hromadný chaos

24. červenec 2014

Příkladů opakovaných hlasování ve sněmovně, a většinou šlo o zákony podstatné, jinak by se také „reparáty“ nekonaly, bychom z české novodobé parlamentní historie mohli vzpomenout docela dlouhou řadu.

Někdy šlo asi skutečně jen o omyl či nepozornost, způsobené nezkušeností zákonodárných nováčků, jindy už vysvětlení „překlepnutím“ na hlasovacím tlačítku moc věrohodně nepůsobilo. A vždycky se v takových případech vůči revokaci ohrazovaly opoziční kluby.

Středeční schválení podoby zákona o spotřební dani, do jehož znění včlenil snížení daně z nafty a benzinu poslanec Milan Urban ČSSD, je ovšem poněkud jiným případem. Neboť pro byla hned sedmnáctka sociálních demokratů, na níž se následně rozkatil stranický předseda a premiér Sobotka i vicepremiér Babiš, podle něhož Urbanův „přílepek“ znamená pro státní kasu minus asi čtrnáct miliard korun, jež by plynuly k soukromým distributorům.

Čtěte také

A Babiš ihned varoval, že pokud nedojde k opravě, bude muset coby ministr financí hledat škrty jinde, samozřejmě v rozpočtu ministerstev spravovaných ČSSD. Někdo si tedy musel nasadit příslovečnou „oslovskou hlavu“, což padlo na Ladislava Šincla: chtěl prý sice být proti, ale ve sjetině se u jeho jména objevil souhlas, a požádal o nové hlasování.

V pátek se tedy bude o zákonu rozhodovat ještě jednou a je předem takřka jisté, že Urbanův paragraf z konečného znění vypadne. Přičemž postoj ale musí změnit větší skupina sociálních demokratů, zdaleka ne jen Šincl. A budou svorně opakovat, že nevěděli, pro co ve skutečnosti zvedají ruku, zmást je údajně měl jiný Urbanův pozměňovací návrh, týkající se tabáku. Opozice se tomu bude vysmívat, jak činila už ve středu, ale zároveň se chystá stěžovat si na porušení sněmovního řádu Ústavnímu soudu.

Milan Urban

Zajímavé je na případu několik věcí. Někteří sociální demokraté připouští, že věděli, co Urbanův návrh představuje, ale když už mu podporu slíbili, nechtěli couvnout. To aspoň Lidovým novinám řekl poslanec Veleba. Přitom ale nižší spotřební daň u nafty a benzinu nemá koalice v programu a to mu musí být známé.

A hlasování se kupříkladu zdržel ministr průmyslu Jan Mládek, podle něhož pozměňovací návrh stojí za úvahu. A samozřejmě je tu pak otázka Urbanovy motivace – buď se mohl pokusit zvýhodnit některé konkrétní firmy, anebo jde o výraz nekompaktnosti sociálně demokratického klubu.

Čtěte také

Premiér Sobotka označil Urbana, který byl druhdy na slavné toskánské dovolené, kdy se Monte Argentariu neformálně potkávali tehdejší premiér Topolánek s vysokými manažery i lobbisty, za hlavního pomocníka opozičních obstrukcí. Urban se hájí, že mu šlo prostě o dobrou věc. Předseda frakce ČSSD Sklenák po něm ale bude chtít obsažnější vysvětlení.

Zápletka sice bude skoro určitě zažehnána, ale škobrtnutí je nespornou ostudou, chatrně vysvětlovanou chaosem v hlavách sedmnácti poslanců. A dohru u Ústavního soudu si ODS a TOP 09 ujít skoro určitě také nenechají. Široká veřejnost, která má ještě v paměti, jak se vůči své straně v minulosti chovali někteří poslanci ODS, rozkládající tak vládu, bude doufat, že tato kauza nesignalizuje cosi podobného pro změnu u sociální demokracie.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.