Ondřej Konrád: Rath chce umlčet prezidenta

30. březen 2017

„Dozvíš se hodně o praktikách části represivních složek a jejich nezákonných postupech. Jde o významné a velice alarmující informace, zvláště pro prezidenta republiky. Stojí za to si na schůzku udělat čas, zvlášť pokud chceš o případu veřejně hovořit. Jinak by ses mohl dopouštět pouze jednostranného hodnocení a šíření dezinformací a nepravd.“

To, mimo jiné, napsal koncem ledna bývalý středočeský hejtman David Rath v otevřeném dopise Miloši Zemanovi, a bylo to možné vnímat jako svého druhu výhružku.

Poté, co prezident vyjádřil podiv nad faktem, že se Rathova kauza vrací na počátek rozhodnutím pražského vrchního soudu kvůli údajně protiprávnímu povolení odposlechů, neboť mu v případě zadržení podezřelého se sedmi miliony korun v krabici od vína mu přijdou diskuse o vině či nevině nepatřičné.

A poznamenal také, že by z titulu své funkce mohl podat kárnou žalobu na soudce, který osmi a půl letý verdikt nad Rathem zrušil. Exhejtmanův dopis ovšem schůzce s prezidentem nevedl, hradní mluvčí ho odbyl poznámkou, že se Rath jen snaží zviditelnit a prezident se posléze ohradil vůči osobnímu tónu dopisu, neboť prý Ratha sotva znal.

Unikátní stížnost

Prezident Miloš Zeman

Nyní ale David Rath přešel takříkajíc od varování k činu, neboť Ústavní soud od něho skutečně dostal stížnost, jejímž cílem je, aby prezident přestal přímo či nepřímo do probíhajícího trestního řízení verbálně zasahovat a eventuálně jej tak ovlivňovat. Ústavní soudci podle mluvčí instituce prý dosud nikdy nic podobného k řešení neměli a bude tedy zajímavé, jak se k věci postaví.

I kdyby by ovšem Rathovi vyhověli, prezidenta to těžko umlčí. Popud tedy bude chtít dál o případu hovořit. Toho si je Rath jistě vědom, ale kdo ví, zda si nechystá půdu pro pozici politicky pronásledovaného a možná jednou odkudsi ze zahraničí tím pádem obtížněji české justici vydatelného.

S čímž tak trochu korespondují i nedávná Rathova vyjádření, že by mohl začít hovořit jak o financování ČSSD, tak o případu dotací pro Babišovo Čapí hnízdo, kde by prý měl být vyslechnut jako zásadní svědek. A že ovšem dopředu nic nemůže ani naznačovat, neboť by ho to mohlo ohrozit. Vsugerovat veřejnosti dojem, že je obětí jakéhosi politického spiknutí se přece snažil už brzy po svém zatčení před pěti roky.

Výsledek obrovského úsilí

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Jinak ovšem Rath může být vcelku spokojen, protože po navrácení jeho případu na počátek se totéž děje také s takřečenou druhou větví kauzy, v níž figurují manželé Kottovi a další osoby, a to rovněž kvůli odposlechům. Vrchní státní zastupitelství v Praze, v jehož čele stojí Lenka Bradáčová se totiž tento týden rozhodlo akceptovat výrok krajského soudu a nepodalo proti němu stížnost, neboť by to „nebylo vzhledem k situaci účelné“.

Případ je tedy nutno došetřit a obviněným to skýtá naději přinejmenším na mírnější rozsudek. Třeba uznat, že ačkoli původně vyhlíželo Rathovo postavení zcela bezvýchodně, obrovským úsilím a s užitím nejrůznějších překvapivých prostředků je na tom nyní mnohem lépe. Věc ovšem ani zdaleka není u konce.

Spustit audio