Ondřej Konrád: Ředitel Murín a souběh důvodů

8. březen 2018

Můžeme vnímat současný ´případ Murín´ coby echo kontroverzní policejní reorganizace z léta 2016? Do jisté míry ano, protože jí o půlroku dříve předcházela olomoucká korupční kauza Vidkun.

V ní se ocitlo v podezření několik současných či bývalých politiků, včetně sociálně demokratického hejtmana, ale také vysokých policejních důstojníků. A vedla k vynucené rezignaci tehdejšího šéfa GIBS Ivana Bílka, jmenovaného do funkce ještě za vlády ODS. Jehož jiná nejsilnější vládní strana, tedy ČSSD, nahradila současným Michalem Murínem.

A leckdo mohl mít dojem, že za něho zrovna třeba operace Vidkun, jak jí říkali příslušníci už neexistujícího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, úspěšně usnula.

Na činnost GIBSu pod panem Murínem pak bylo slyšet jak občasné kuloární žehrání, tak zvěsti o tom, že si na něj opakovaně stěžují někteří státní zástupci. Bývalý premiér Sobotka však viditelně nereagoval a příslušné písemnosti mohl nyní dostat do rukou jeho nástupce.

Andrej Babiš

Tlak bude pokračovat

Čili - kdo Andreje Babiše podezřívá, že tlačí na ředitelův odchod hlavně kvůli šetření v kauze Čapí hnízdo, může mít sice pravdu, ale je třeba brát v potaz také to, že výhrady vůči GIBSu nejsou novinkou.

I když se premiérovi patrně hodí a ostatně přiznal, že osobně vyvolal v Murínově sboru kontrolu ministerstva financí, kvůli údajnému špatnému hospodaření. Což zase premiérovi musel někdo vnuknout, sám od sebe by do účetnictví inspekce těžko viděl.

Murín se brání, jak může a tak jej ve čtvrtek na jeho žádost vyslechl bezpečnostní výbor sněmovny, zatímco premiér zase chce, aby poslancům vysvětlili svůj názor na vedení GIBSu (a konkrétně na podezření z úniku informací), také tři nejvýše postavení státní zástupci v zemi – Pavel Zeman, Lenka Bradáčová a Ivo Ištván.

Ondřej Konrád

Žádá-li Babiš jejich stanovisko, pak asi očekává, že zazní Murínova kritika. Musela by ovšem být asi hodně silná, podložená a vyvolávající obavy, aby mohl předseda vlády požádat kabinet o podporu a Murína odvolat. Pokud jej tedy nepřiměje jít jaksi „po dobrém“, tedy sám. Ale tak daleko zatím spor nedospěl.

Spustit audio