Ondřej Konrád: Sbohem, prasečáku!

23. listopad 2017

Už několikrát byla v minulosti reálná naděje, že se najde důstojné řešení pro prostor, kde byl v srpnu 1940 protektorátními úřady zřízen nejprve kárný a pracovní tábor pro ty, kdo nebyli schopni prokázat zdroj obživy a také pro kočovníky, o dva roky později už tábor sběrný, soustřeďující Romy.

Až do května 1943 jím prošlo přes třináct stovek Romů, mužů žen i dětí. 327 jich zahynulo přímo v táboře a přes pět set skončilo v Osvětimi. Řeč je samozřejmě o Letech u Písku; druhé podobné zařízení bylo tehdy ještě v Hodoníně u Kunštátu a odhaduje se, že nacisté dohromady zlikvidovali 90 procent českých Romů.

Po válce a ani v následujícím období nikdo významněji tuto temnou součást protektorátní historie moc nepřipomínal a tak v 70. letech mohl více méně potichu vzniknout přímo na místě tábora v Letech velkokapacitní vepřín.

03150835.jpeg

Několikrát skoro

Který přešel po roce 1989 do soukromých rukou, ale zároveň se teprve tehdy začalo veřejně poukazovat na fakt, že je takřečený „prasečák“ na nešťastném místě a mělo se v tomto směru něco podniknout.

Nedaleko bývalého tábora sice vznikl roku 1995 památník, jehož odhalení byl přítomen prezident Václav Havel, ale následné četné pokusy vepřín vykoupit a zbourat vždy na něčem ztroskotaly a zdálo se, že se do rázného řešení žádné politické reprezentaci jakoby nechce. Blízko záměru už stála před deseti lety Topolánkova vláda, ale ani tehdy to nevyšlo. Kabinet vycouval s odůvodněním nedostatku financí.

Protest proti existenci vepřína na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku

Až teprve v těchto dnech odcházející sbor ministrů nepovolil a i když věděl, že nejde o všeobecně podporované opatření, ba dokonce mnohými spoluobčany považované za vyhazování peněz, domluvil se o výkupu s firmou AGPI, konec konců už poněkud unavenou neustálými aktivistickými protesty a poukazováním na to, že chová prasata na pietním místě.

Historický zápis

Sobotkova vláda tak učinila přes to, že když se letos na jaře začala dohoda rýsovat, vyjádřil se k ní negativně prezident, podle něhož mají zemědělské a potravinářské podniky fungovat bez zbytečných překážek. A padaly také námitky vůči výši částky ze státní pokladny za podnik, který nemá zdaleka cenu, jakou majitelé žádají. Ti zase hovořili o ztrátách během doby, než spustí provoz vepřína na jiném místě.

Ondřej Konrád

A nepochybně bude i nyní jeden z absolutně poslední činů končící vlády kritizován. Ale zároveň jistě i brzy zapomenut, a se zbouraným prasečákem se smíří i ti, kteří by Romům, jimž tak ovšem důsledně neříkají, rozhodně v ničem vstříc nevycházeli.

Ironií osudu jsou dost možná mnozí z nich voliči hnutí náchylného podporovat vládu střídající Sobotkův kabinet. Který zase vyřešením ostudného problému vlastně vstoupil do historie.

Spustit audio