Ondřej Konrád: Vypnutá slunce Saša a Zdeněk

21. květen 2016

Je to vcelku známá historka, jak se před Novým rokem 2011, kdy končily původní velmi výhodné a státem na 20 let garantované ceny za sluneční energii (padaly tímto datem o víc než 100 procent), do poslední chvíle hekticky vydávaly stovky licencí pro solární elektrárny.

O silvestrovském podvečeru to ještě stihli provozovatelé dvou velkých fotovoltaiek Saša-Sun a Zdeněk-Sun na Chomutovsku. Za nimiž stojí rodina ocelářského podnikatele Zdeňka Zemka. Respektive stihli vyřídit příslušnou administrativu na Energetickém regulačním úřadě, ale brzy vzniklo podezření, že elektrárny ve skutečnosti před hraničním koncem roku nebyly dobudovány a schopny provozu.

Licenci tudíž neměly dostat. A postupně se rozjíždělo policejní vyšetřování. Své vedl i ERÚ, jenže prověrku licence zastavil, což je příčinou potíží, které má ředitelka úřadu Alena Vitásková, momentálně v případu těchto elektráren nepravomocně odsouzená na osm a půl roku.

Nikoli ovšem sama, stejný trest dostala i vedoucí licenčního oddělí, která prověrku zrušila. Byť obě dámy nastoupily do úřadu až měsíce po oné památné silvestrovsko-licenční noci. A vedle příslušného technika a dalších osob byli k vysokým trestů odsouzeni také dva potomci pana Zemka. Podle soudu věděli, že fotovoltaiky nejsou dokončené.

Dodejme ve zkratce, že Vitásková může být trnem v oku řadě lidí a že snad i někdo mohl mít zájem na její diskreditaci, ne-li dokonce fyzickém odstranění, jak o tom ředitelka opakovaně mluví. V oblasti fotovoltaiek se točí gigantické peníze. O něco jasněji možná bude po odvolacím soudu.

Saša-Sun a Zdeněk-Sun nebyly dokončené

Mezitím ovšem čerstvě padl u Krajského soudu v Brně jiný verdikt, jímž se ruší udělení licencí a úřad paní Vitáskové o nich bude rozhodovat znovu. Elektrárny musí být ovšem zatím vypnuty, provozovatelé mohou podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Alena Vitásková

Jde o úspěch Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který se kvůli nesrovnalostem ještě i v jiných v licencích obrátil na soudy celkem dvaadvacetkrát. Pětkrát mu bylo vyhověno, šestkrát nikoli a další kauzy ještě nebyly rozhodnuty.

Podstatou zrušených oprávnění provozovat Saša-Sun a Zdeněk-Sun je podle Zemanova mluvčího to, že se podařilo přesvědčivě doložit protizákonnost vydání licencí vydaných na základě nepravdivých podkladů, totiž falešných a antidatovaných revizních zpráv.

Jinými slovy, elektrárny nebyly před termínem, kdy se měnila sazba za kilowatthodinu dokončené a nemohly tudíž splňovat nutné technické předpoklady. Že to mohli odpovědní lidé z ERÚ přinejmenším tušit, je věcí jednou. Proč nad tím přesto zavřeli oči, věcí druhou. A třetí pak, že úřad zrušil zpětnou prověrku.

Případ ovšem, jak řečeno, zdaleka nekončí. Ale že by se elektrárny Zemkovy rodiny v budoucnu znovu rozběhly v režimu lukrativních cen před 1. lednem 2011, není po brněnském rozsudku pravděpodobné.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio