Ondřej Konrád: Zimola coby Sobotkovo dilema

27. duben 2017

Kdo ve středu čekal cosi zásadnějšího od odcházejícího jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly po té, co jej přijal na jeho žádost prezident republiky, musel být spíše zklamán.

Na brífinku totiž nic podstatnějšího nezaznělo a dlouholetý velmi úspěšný regionální politik jen řekl, že kauzu, kvůli které byl dohnán k rezignaci, Miloši Zemanovi vysvětlil, a ten mu prý vyjádřil sympatie.

Tlak hlavně zvenčí

Zimola se také zmínil o jakýchsi signálech varianty, že tlak na jeho osobu mohl pocházet zevnitř sociální demokracie. Což je sice možné, ale žádné poznatky v tomto směru veřejnost nemá. A případ stavby rekreačního domku, jak poměrně honosně vyhlížející budově u lipenské přehrady Zimola eufemisticky říká, a úzce s tím spřaženého problému ohromných odměn managementu společnosti Jihočeské nemocnice, přece rozvířila v krajském zastupitelstvu opozice, konkrétně klub ODS.

K němuž se následně připojili reprezentanti hnutí ANO, jejichž odchod z koalice fakticky přiměl Zimolu funkci složit. Jen tak se mohla ČSSD pokusit udržet ve vedení kraje. To se jí nakonec podařilo, když vytvořila novou koalici s lidovci a subjekty Pro Jižní Čechy a Jihočeši 2012. A ČSSD zůstal i hejtmanský post, který od čtvrtka zastává Ivana Stráská.

Odstupující hejtman Jiří Zimola a jeho nástupkyně Ivana Stráská

Pokud tedy Zimola opakuje cosi o tlaku ze své strany, pak tím může pouze nepřímo ukazovat na předsedu Bohuslava Sobotku nebo jeho nejbližší spojence. A je fakt, že pro Sobotku je sice pád rivala Zimoly do jisté míry úlevou, ale ztrátu kraje půl roku před všeobecnými volbami by si asi těžko dal za rámeček.

Pozor na zásah z centra

V této souvislosti připomeňme, že si na Jižní Čechy už kasalo rukávy hnutí ANO a v prvé chvíli se zdálo, že se ho také zmocní. Ale to nevyšlo a Andrej Babiš musí být jistě zklamán, třebaže nyní bude poukazovat na to, že tamní klub ČSSD o nehorázných prémiích pro vedení Jihočeských nemocnic musel vědět, nic v tomto směru nepodnikal a jak je tedy skandální, že v kraji stále vládne.

A kdo chce být škodolibý, může zároveň dodat, že Babiš má podobně jako Zimola své kauzy a že i on se chystá dojít si pro podporu hlavy státu. Před Sobotkou ovšem leží v této chvíli dilema, jak vůči Zimolovi nadále postupovat.

Ten totiž hodlá ve všeobecných volbách kandidovat, třebaže z posledního místa listiny. A předpokládá, nikoli bezdůvodně, že jej coby v kraji známou figuru voliči vykroužkují směrem nahoru. Pak jej bude mít Sobotka ve sněmovně. To pro něho není lákavá vyhlídka.

Akademický sněm Akademie věd ČR, Bohuslav Sobotka

Ale vyřadit Zimolu zase může způsobit neblahé napětí v krajské organizaci, citlivé na zásahy z centra. Zimolův případ by tedy musel ještě poněkud nabobtnat, aby jej sociálně-demokratičtí Jihočeši byli ochotni definitivně odepsat. Možné je leccos, do voleb ještě přece jen zbývá relativně dost času.

Širší veřejnost Zimola grafy o skvěle placených vůdčích lékařích v kraji, což má být jeho zásluha, které ukazoval ve středu večer divákům České televize, příliš nepřesvědčí. Třicet šest milionů za sedm let pro šéfa Jihočeských nemocnic, který nešťastný rekreační objet pro exhejtmana stavěl, je příliš velkým soustem, aby se dalo jen tak spolknout.

A jednoznačné je, že Zimola není obětí bůhvíjakého spiknutí, nýbrž čistě vlastní ztráty soudnosti a obezřelosti. Prezident jej coby svého dlouholetého spojence přijal a sympatie mu soukromě třeba i opravdu vyjádřil. Ale povšimněme si, že se nepokouší jej v očích veřejnosti zásadněji hájit. I on přece myslí na volební kampaň. I když jinou. A ta už v podstatě běží.

Spustit audio