Ondřej Soukup: České Dany a Vampiry v Ázerbajdžánu a regulace vývozu zbraní

26. září 2017

Ázerbajdžánská vláda přidělala vrásky na čele českým úřadům. Minulý týden totiž zveřejnila video se svou nejnovější technikou, na kterém jsou vidět modernizované české samohybné houfnice Dana a raketomety Vampir.

Problém je v tom, že by tam tyto zbraně vůbec neměly být. Česká republika se totiž hlásí k nezávaznému zbrojnímu embargu, uvalenému na tento region Evropskou unií. Ten totiž kvůli konfliktu Ázerbajdžánu s Arménií o Náhorní Karabach pořád připomíná sud prachu. Poslední, co by situaci pomohlo, jsou nové zbraně.

Ministerstvo zahraničí odpovědělo na dotaz Hospodářských novin, že žádnou vývozní licenci na houfnice a raketomety neudělilo, naopak v loňském roce takovou žádost zamítlo. Česká republika sice do Ázerbajdžánu vojenský materiál vyváží, jde ale o nesmrtící zbraně nebo vybavení pro policisty.

Podobně se chovají i další západní země. Polsko nebo Velká Británie dodaly vojenská auta, Německo povolilo vývoz samopalů MP5, ale těžké zbraně do Ázerbajdžánu, jmenovitě raketomety Sakariya a Kasirga dodalo pouze Turecko, jeho nejbližší regionální spojenec.

Co je vám do toho?

Logo

Ne že by mnozí nebyli v pokušení. Ázerbajdžán je díky zásobám ropy a plynu bohatý a dovede projevit svou vděčnost těm, kteří mu vyjdou vstříc. Pro jeho lobbování na hranici etiky a zákona se vžil termín kaviárová diplomacie.

Před měsícem se v rámci vyšetřování praní špinavých peněz ukázalo, že přes pobočku jedné dánské banky protekly téměř dvě miliardy eur. Část z nich byla použita na nákup nemovitostí pro ázerbajdžánské prominenty, ale pár milionů skončilo i na účtech několika evropských politiků. Ostatně do Baku jezdila ráda celá řada i českých poslanců.

Deník E15 zjistil, že české Dany a Vampiry do Ázerbajdžánu dodala izraelská společnost Elbit Systems, která dlouhodobě spolupracuje s českým výrobcem Excalibur Army na modernizaci starších zbraní. Zajímavé je, že autor článku naprosto neřeší otázku embarga a prodej těžkých zbraní prezentuje jako velký úspěch českých zbrojařů v tvrdé konkurenci Ruska.

Je to vlastně pokračování dlouhodobé diskuse o způsobu regulace vývozu zbraní. Prezident Miloš Zeman zastává názor, že české úřady se příliš obávají možnosti, že zbraně skončí díky reexportu v nějaké nežádoucí zemi.

“Co je vám do toho? Vy vyvážíte do bezpečných zemí a co s tím potom ty bezpečné země udělají, je jejich věc, ne vaše,” prohlásil letos český prezident na zbrojařském veletrhu IDET.

Prezident Miloš Zeman se na úvod své návštěvy jižních Čech setkal s krajskými zastupiteli a dalšími hosty

Současná ázerbajdžánská kauza ukazuje limity takové argumentace. Arménii a ostatním zemím v sousedství totiž v případě konfliktu bude jedno, že formálně vzato zbraně vyvezl Izrael. Pro ně to jsou a zůstanou české zbraně. A český stát bude vnímán buď jako neschopný zajistit dodržování vlastních pravidel nebo jako zkorumpovaný.

autor: oso
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.