Ondřej Soukup: Konflikt na Donbasu vojenské řešení nemá

18. říjen 2017

Náčelník ukrajinského generálního štábu Viktor Muženko nedávno prohlásil, že armáda je schopná porazit separatisty a znovu obsadit celé území Donbasu.

Vláda ovšem musí počítat s tím, že během operace armáda ztratí tři tisíce padlých a dalších devět tisíc vojáků bude zraněno. Krom toho zemře během bojů také deset tisíc civilistů. O škodách na budovách nemluvil, ale jaké by asi byly, si může každý představit podle záběrů z Aleppa nebo Mosulu.

Nemá cenu se rozčilovat nad cynismem počítání mrtvých a zraněných. Od toho ostatně generálové jsou. Aby profesionálně zhodnotili možnosti své a protivníka a dali doporučení politikům, kteří mohou vydat rozkazy. Jenže jeho analýza je jen částečná. Samozřejmě, současná ukrajinská armáda je na tom nesrovnatelně lépe než v roce 2014.

Jenže to byla laťka proklatě nízko. Armáda prakticky neexistovala a těch pár bojeschopných jednotek většinou nemělo dopravní prostředky poskytující lepší ochranu než obyčejné autobusy. Chybělo všechno: zbraně, spacáky, termovizory i ponožky. Dobrovolnické prapory tehdy pomohly situaci stabilizovat, proti regulérním ruským jednotkám ale neměly šanci.

Reformy víc než dodávky zbraní

Současná ukrajinská armáda je na tom nesrovnatelně lépe než v roce 2014

Dnes je armáda v zásadě vybavena, po třech letech bojů je i zkušená a na poměry Ukrajiny vlastně dobře řízená s nízkou mírou korupce. Dobrovolníci jsou nyní podřízeni ministerstvo obrany a většina z praporů je stažena z fronty. Pomohl i Západ, který poskytl pomoc ve výši 750 milionů dolarů dodávkami nesmrtícího vybavení.

Nyní Kyjev jedná i o dodávkách smrtících zbraní. Hlavně se jedná o protitankové střely Javelin, protidělostřelecké radary, protiletecké zbraně. V souvislostmi s těmito možnými dodávkami mohou Muženkova slova vypadat jako příprava na útok.

Na Ukrajině občas zaznívají hlasy, volající po opakování operace Bouře, při které chorvatská armáda v roce 1995 smetla jednotky separatistické Republiky Srbská krajina. Jenže tito lidé si neuvědomují jeden zásadní rozdíl. Srbové v Chorvatsku se neměli o koho opřít, zatímco Moskva dala jasně najevo, že nepřipustí vojenskou porážku separatistů.

Jak ukrajinská armáda na své vlastní kůži zjistila například u Ilovajsku nebo v Debalceve, pokud Rusko pošle na frontu své elitní jednotky, nemají proti nim Ukrajinci šanci. Sami vojáci neformálně přiznávají, že dokáží tak maximálně zpomalit případný útok Rusů na Kyjev, respektive způsobit útočníkům takové ztráty, aby byly pro Kreml nepřijatelné.

Logo

Konflikt na Donbasu jednoduše vojenské řešení nemá. Kyjev by se měl soustředit na zlepšení fungování státu a konečně pohnout s některými nezbytnými reformami, třeba v soudnictví. Reformy by totiž pro návrat Donbasu do Ukrajiny udělaly více než dodávky sebesofistikovanějších amerických zbraní.

autor: oso
Spustit audio