Ondřej Soukup: Nemůžeš-li udělat ze své vlasti slušnou zemi, udělej ze slušné země svou vlast

19. leden 2017

Seděl naproti mě v pražské restauraci a pečlivě volil slova. Jeho příběh jakoby vypadl z románu Franze Kafky. Ještě před dvěmi roky 38letý autolakýrník Vladimir Luzgin žil v klidu v městě Perm na Urale, měl ženu, slušnou práci a mohl si jednou za pár let dovolit dovolenou v zahraničí.

Dnes žije v táboře pro uprchlíky v Kostelci nad Orlicí a čeká, zda mu české úřady dají politický azyl. Se svými rodiči a dospělým synem se baví jen po Skypu. Vše začalo koncem prosince 2015, kdy na svém účtu v sociální síti V Kontaktě sdílel článek “15 mýtů o banderovcích aneb o čem mlčí Kreml”.

O pár týdnů později si pro něj přišli agenti ruské tajné služby FSB, provedli domovní prohlídku, zabavili mu jeho chytrý telefon, přes který se připojoval k internetu a obvinili ho z šíření “vědomě lživých údajů”. Onou nepravdou mělo být tvrzení v článku, že nacistické Německo a Sovětský svaz svým přepadením Polska v roce 1939 rozpoutali 2. světovou válku.

Podle rozsudku soudu poválečný norimberský tribunál jasně řekl, že za rozpoutání války nese vinu jen Hitler a jeho nacisté. Permského autolakýrníka následně odsoudil k pokutě 200 tisíc rublů, tedy necelým 100 tisícům korun.

Vladimir Luzgin se ale vinným necítí. “Já jsem vyrůstal za Jelcina, kdy se publikovaly dokumenty, včetně paktu Molotov-Ribbentrop, které jasně ukazují, že Moskva se s Berlínem dohodla na rozdělení Polska. Jenže dnešní pánové zase chtějí přepisovat historii,” kroutí hlavou Vladimir.

Špatná zpráva pro Rusko

Rozhodl se, že pokutu nezaplatí a raději emigruje. “Já musel prodat auto, abych vůbec měl na soudní proces. Takže bych si měl brát úvěr na zaplacení pokuty režimu, se kterým bytostně nesouhlasím?” vysvětluje své rozhodnutí Vladimir Luzgin. Odjel do Česka, kde předtím byl na dovolené. “Tady přece dobře víte jak to s napadením Polska bylo,” čerpá optimismus při čekání na rozhodnutí o azylu.

Vlajky členských států Evropské unie

Rozhodně nechce být nějakou přítěží. “Díval jsem se na burzu práce a u mé profese je nabízeno třicet volných míst,” vysvětluje Luzgin. Plánuje si, že si najde podnájem a časem našetří na auto. “Prostě se stanu Evropanem. A jde mi to, za ty dva měsíce v Česku jsem ani jednou neodhodil nedopalek na zem,” směje se uralský autolakýrník.

Vladimir Luzgin není první z rodiny, který se dostal do konfliktu se státem. Jeho předci z obou stran skončili v táborech gulagu nebo byli posláni do vyhnanství jako kulakové, Nejspíš k tomu také přišli jako slepí k houslím, stejně jako jejich potomek.

“Když nemůžeš udělat ze své vlasti slušnou zemi, tak udělej ze slušné země svou vlast,” vysvětluje svůj důvod pro emigraci Vladimir Luzgin. Když jsem ho tak poslouchal, nemohl jsem se zbavit pocitu, že pro Rusko je to špatná zpráva.

autor: oso
Spustit audio