Ondřej Soukup: Odepsalo Rusko Trumpa?

16. srpen 2017

Když v listopadu loňského roku byl zvolen novým americkým prezidentem Donald Trump, hlavní ruská média měla téměř druhé Vánoce.

Šéfka televizního kanálu RT, vysílajícího v šesti světových jazycích, Margarita Sinoňjan, dokonce tvrdila na Twitteru, že bude jezdit po Moskvě s americkou vlajkou. Komentáře v ruském tisku ovšem Trumpa odepisují jako člověka, se kterým by bylo možné nějak se domluvit.

Důvodem je přijetí amerického zákona, který umožňuje prezidentu Donaldu Trumpovi rozšířit protiruské sankce a především mu zakazuje je zrušit, aniž by mu to schválil Kongres. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov prohlásil, že zákon ničí perspektivy normalizace rusko-amerických vztahů a Moskva bude pohlížet na Spojené státy jako na zdroj hrozeb.

To je na obvykle krajně opatrného diplomata hodně ostré prohlášení. Z dalších komentářů čiší téměř beznaděj. Ivan Timofejev z kremelského think-tanku Valdajský klub tvrdí, že zákon nenechává prostor pro kompromisy a zabetonuje nepřátelskou politiku USA vůči Moskvě na desítky let dopředu.

Úder z nečekané strany

Pro Kreml se zhroutila naděje, kterou do Donalda Trumpa vkládal. Vladimir Putin spoléhal na to, že díky Trumpově slibu se s Moskvou dohodnout a jeho výrazně menších zkušeností se zahraniční politikou dokáže amerického prezidenta přehrát. Aniž by přitom musel někde výrazně ustoupit.

Logo

Také se to dalo dobře prodat vlastnímu publiku ve stylu “uhájil jsem naše zájmy, Amerika uznala, že jsme měli pravdu.” Což se v roce, kdy jsou volby do parlamentu, vždycky hodí.

Z Moskvy nyní zaznívá, že s Trumpem vůbec nemá cenu se bavit, protože je slaboch, který nedokázal umravnit ani své vlastní kongresmany. Takže proč se s ním domlouvat na nějakém kompromisu, když Trump nedokáže garantovat splnění své části dohody.

Bezpečnostní analytik John Schindler tvrdí, že když už Donald Trump není Moskvě k užitku, můžeme se dočkat kampaně proti jeho osobě. Tvrdí se, že ruští hackeři nepronikli jen do serverů Demokratické strany, ale také do sítí Trumpova předvolebního štábu.

Nemluvě o tom, že Moskva by jistě mohla mít různé informace o Trumpových obchodech s ruskými oligarchy. Americký prezident by se brzy mohl dočkat úderu ze strany, odkud by to nečekal.

autor: oso
Spustit audio