Ondřej Soukup: Všichni Trumpovi proruští muži

23. únor 2017

Počátkem února na stole tehdejšího hlavního poradce pro bezpečnost Mikea Flynna přistál plán řešení rusko-ukrajinského konfliktu. V zásadě předpokládal výměnu Krymu za Donbas.

Přesněji řečeno, podle plánu by Moskva dostala Krym do pronájmu na 50 let a poté by se tam konalo referendum pod mezinárodním dohledem. Výměnou by se Moskva stáhla z Donbasu a předala Kyjevu kontrolu nad hranicemi. Byl by vytvořen Fond rekonstrukce Donbasu, kam by Moskva odváděla peníze za pronájem poloostrova.

Ale plán samotný není tak zajímavý jako lidé, kteří ho přinesli. Za dopisem totiž stojí osobní právník Donalda Trumpa Michael Cohen a Felix Sater, muž který pomáhal budoucímu americkému prezidentovi s obchodními příležitostmi v Rusku.

O týden později byl Mike Flynn vyhozen z úřadu kvůli lhaní o kontaktech s ruským velvyslancem ve Washingtonu. Byl nejvýše postaveným člověkem ze skupiny Trumpových spolupracovníků, kteří projevují vůči Rusku vstřícnost. Nechal si například zaplatit za vystoupení na konferenci, pořádané ruskou televizí RT a na slavnostní galavečeři seděl u stolu se samotným Vladimirem Putinem.

Michael Cohen byl zase jmenován ve zprávě bývalého britského rozvědčíka coby člověk, který měl v Praze vyjednávat s představiteli Kremlu ohledně nabourání se do serverů demokratické strany během předvolební kampaně. On sám ovšem tvrdí, že v Česku v životě nebyl. Jeho manželka je z Ukrajiny a on sám tam jednu dobu podnikal.

Logo

Nemoc na svobodě zmizela

Barvitější příběh má Felix Sater, podnikatel, narozený v Sovětském svazu, který měl problémy s americkými úřady a podle jedné teorie si zajistil bezpečnost tím, že pracoval pro CIA v Rusku. Formálně plán vypracoval ukrajinský poslanec Andrij Artěmenko. Ten vydělával na prodeji ukrajinských fotbalistů na Západ, odseděl si 2,5 roku ve vazbě za rozkrádání armádního fotbalového klubu.

Odtud byl propuštěn kvůli údajné nevyléčitelné rakovině. Nemoc na svobodě zázračně zmizela a Artěmenko se objevil jako hlavní finanční podporovatel krajně nacionalistického Pravého sektoru. Aby o rok později začal podporovat mír s Ruskem za každou cenu. Znalci kyjevské politiky tvrdí, že za ním je potřeba hledat ruku jiného Trumpova spolupracovníka Paula Manaforta.

Ten musel rezignovat na post šéfa Trumpovy kampaně v okamžiku, kdy se zjistilo, že dlouhá léta pracoval pro svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a bral za to peníze z černé kasy. Právě Manafort měl stát za myšlenkou, že Janukovyč by měl finančně podporovat nacionalistické organizace, aby tak oslaboval opravdovou opozici. Takže odtud se nejspíš vzal i údajný ukrajinský patriot Artěmenko.

Ukrajinský poslanec tvrdí, že svůj plán probíral i s lidmi z nejbližšího okolí prezidenta Vladimira Putina. To je ovšem dosti nepravděpodobné, spíše jde o přemýšlení v okruhu Donalda Trumpa jak by se dala dohoda s Ruskem domluvit. Nakolik je tento plán realistický, musí posoudit každý sám.

autor: oso
Spustit audio