Pavel Polák: Berlín výsledky řeckého referenda pouze bere na vědomí

7. červenec 2015

Řekové nechtějí další škrty v rozpočtu a úsporné reformy. V referendu řekli jasně a s výraznou většinou NE. Německo a jeho vládnoucí politické elity doufaly v opačný výsledek.

Řecké ANO by pravděpodobně znamenalo konec vlády Alexise Tsiprase, muže, který své evropské partnery svým vyjednávacím stylem nejednou dohnal k zoufalství. Zvlášť Berlín nechal v posledních dnech své frustraci nad taktikou řecké vlády volný průchod.

Dokonce i dosud klidní a vůči Řecku vstřícní ministři německého kabinetu odložili diplomatické fráze a otevřeně mluvili o spálených mostech, nepochopitelném postoji Atén, nezodpovědnosti řeckého premiéra, a lze se jen domnívat, že mimo mikrofony a za zavřenými dveřmi formulovali svoje rozčarování nad Řeckem ještě ostřeji.

Řecké NE posílilo pouze domácí pozici Alexise Tsiprase. Berlín výsledky referenda bere pouze na vědomí, to je vše.

Spolu s dalšími členskými státy eurozóny čeká, co Řecko nyní položí na vyjednávací stůl. Přitom ani Berlín netuší, o čem by se vlastně mělo vyjednávat. Řecko už dostalo prý poslední a velkorysou nabídku.

Čtěte také

Spor s věřiteli se už dávno vyhrotil v zákopovou válku, ve které zmizela ochota ke kompromisu. Malý manévrovací prostor má i kancléřka Angela Merkelová, nejmocnější žena světa, jak ji titulují zahraniční média.

Na jedné straně vidí, že její strategie úspor a reforem troskotá na politickém a společenském odporu Řecka. Její neoblomnost vede k nevyhnutelnému odchodu Řecka z eurozóny, o kterém se mluví jako o konci evropské myšlenky.

Řecké NE posílilo pouze domácí pozici Alexise Tsiprase. Berlín výsledky referenda bere pouze na vědomí, to je vše

Angela Merkelová tudíž může vejít do dějin jako kancléřka, která stála u počátku evropské dezintegrace. Takovou nálepku si Angela Merkelová pochopitelně nepřeje.

Na druhé straně sílí v její vlastní straně CDU a sesterské CSU hlasy volající po odchodu Řecka z eurozóny s tím, že se Evropa nenechá vydírat.

Pokud by kancléřka Merkelová s vidinou vyřešení řecké krize kývla na další ústupky vůči Řecku a nabídla třeba výrazné seškrtání řeckého dluhu, velmi by si tím zkomplikovala svou politickou pozici v Německu, něco, co Angela Merkelová určitě riskovat nebude.

Zároveň by si tím také proti sobě poštvala Španělsko nebo Portugalsko, které si musely projít drsnou úspornou kúrou, a to bez úlev.

Čtěte také

Řecké referendum tedy na vyjednávací taktice Německa nic nezměnilo a nezmění. Atény lepší dohodu nevyjednají.

A nezmění na tom ani odstoupení řeckého ministra financí Janise Varufakise, který na schůzkách euroministrů místo o číslech mluvil o koncepcích, čímž své kolegy rozčiloval.

Přetahovaná mezi Berlínem a Aténami bude bohužel pokračovat. Angela Merkelová tím riskuje soudržnost Evropy, Alexis Tsipras sociální katastrafou v podobě státního bankrotu.

autor: Pavel Polák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.