Petr Dudek: Dva pohledy našich emigrantů na uprchlíky. Jako by nebyly ze stejné země

23. leden 2017

Díky internetové televizi DVTV můžeme porovnávat, co si dva potomci emigrantů usazených ve Švédsku myslí o tom, jak se jejich nová vlast vyrovnává s předloňskou uprchlickou vlnou. Ačkoli oba, Kateřina Janouchová i Hynek Pallas, žijí ve stejné zemi a to už desítky let, popisují ji, jako by to byly země dvě a nebyly si příliš podobné.

Spisovatelka a novinářka česko-ruského původu Kateřina Janouchová říká, že švédská politická reprezentace špatně odhadla vývoj situace. Příliš dlouho se držela myšlenky multikulturního soužití, která bývala podle Janouchové rozumná, ale nyní už není. Uprchlíků přišlo mnoho a nechtějí se integrovat.

Zneužívají sociální systém, lžou a zatěžují úřady, policii a zdravotnictví natolik, že státní zaměstnanci často raději rezignují, než aby se pokoušeli o nápravu nenapravitelného. Ve Švédsku je prý pětapadesát tak zvaných „no-go zón“, kde žijí přistěhovalci a policie se tam neodváží.

Novinář českého původu Hynek Pallas s Janouchovou nesouhlasí, třeba zmiňovaných nebezpečných zón ve Švédsku je prý zhruba desetkrát méně. Janouchová podle Pallase také záměrně míchá dohromady údaje, které spolu nesouvisejí, například když se snaží spojit potíže s cizinci a odchody Švédů do zahraničí.

Uprchlíků je ve Švédsku hodně

Přijímací centrum pro uprchlíky v Märstě

I když Janouchová s Pallasem vyrostli a působí v zemi s dlouhou tradicí demokratické diskuse a vysokými nároky na žurnalistickou profesionalitu, když mluví s českou televizí DVTV, citují pouze údaje, které se jim hodí, a když potřebují, přehánějí. Už vzpomínané počty nebezpečných zón udává každý jinak – přičemž policejní údaje jsou někde uprostřed. Janouchová vidí Švédsko jako zemi, kterou imigrační vlna takřka rozvrátila, ale neřekne, že podpora uprchlíků zůstává vysoká, dokonce nejvyšší v Evropě. Pallas, jak by se dalo očekávat, veřejnou podporu uprchlíků mezi Švédy zaznamenává a cituje víceméně správně průzkum Eurobarometru z podzimu loňského roku.

Není v možnostech tohoto komentáře posoudit, kdo a v čem je blíž pravdě, jestli Janouchová nebo Pallas. Stojí ale za povšimnutí, jak velkou pozornost vzbudily jejich odpovědi na našich sociálních sítích i v běžném tisku. Jako by česká veřejnost sama potřebovala důkladnou diskusi o uprchlících. Ale protože u nás téměř žádní nejsou, není o čem diskutovat.

V Česku sice žijí Ukrajinci a Vietnamci, ale s těmi zase nejsou žádné potíže, které by stály za řeč. Zřejmě proto si rádi půjčujeme cizí problémovou realitu - a pořádáme nad ní vlastní diskusi. To se dá pochopit, ale nezapomínejme, že chybějící zkušenosti nedoženeme suverénním vyjadřováním.

Ve Švédsku žije zhruba tolik obyvatel jako u nás, ale jak v časopise Foreign Policy nedávno upozornil James Traub, počtem cizinců přijatých na své území může Švédsko soutěžit i se Spojenými státy. Ve Švédsku prostě žije uprchlíků opravdu hodně. V tom se Švédům nevyrovnáme, ale zato máme podle všeho hodně expertů, kteří by jim rádi sdělili, jak mají své problémy řešit.

autor: pdu
Spustit audio