Petr Hartman: Babiš nevěří, že by ho Drahoš jmenoval premiérem

18. leden 2018

Nebude-li Andrej Babiš podruhé jmenován premiérem, nastane v České republice destabilizace a politická krize. Také tímto způsobem vyznívá rozhovor současného premiéra pro Mladou frontu Dnes.

Babišova slova by byla pravdivá pouze v momentu, kdyby měl ve sněmovně vyjednánu podporu pro svoji novou vládu.

Je jedno, zda by měla podobu koaliční, nebo zda by jednobarevný menšinový kabinet při hlasování o důvěře někdo podpořil a umožnil mu regulérní existenci. Pokud by ho v takové situaci hlava státu odmítla jmenovat, vyvolalo by to skutečně politickou krizi.

Úřadující prezident Miloš Zeman se k takovému kroku nechystá. Z některých vyjádření Jiřího Drahoše by se mohlo zdát, že by Andreje Babiše po prvním neúspěšném pokusu odmítl podruhé jmenovat. Rival současné hlavy státu ve druhém kole prezidentské volby však konzistentně dává v médiích najevo, že by při výběru premiéra respektoval vůli většiny sněmovny.

Znamená to, že pokud by Andrej Babiš měl reálnou šanci získat její důvěru, nebránil by vzniku takovéto vlády. Byť si lze představit, že by nebyl nadšený tím, že by v jejím čele stál trestně stíhaný člověk. Ostatně v létě loňského roku si vůbec nedokázal představit, že by o to vůbec někdo takový mohl usilovat.

Z některých vyjádření Jiřího Drahoše by se mohlo zdát, že by Andreje Babiše po prvním neúspěšném pokusu odmítl podruhé jmenovat

Cíl: být ve druhém pokusu úspěšný

Přesto se Andrej Babiš snaží o to, aby se druhý pokus odehrál v režii Miloše Zemana bez ohledu na výsledek prezidentských voleb. Patrně počítá s tím, že by se s ním snáze dohodl. Ostatně si to už mohl vyzkoušet při pokusu prvním.

Z Hradu si odnesl jmenovací dekret, i když bylo zřejmé, že jím vytvořený kabinet nezíská v dolní parlamentní komoře důvěru. Přitom bez ní nemůže standardně a dlouhodobě fungovat. Prezident republiky nenutil Andreje Babiše před jmenováním premiérem k tomu, aby si zajistil ve sněmovně dostatečnou podporu.

Předseda hnutí ANO se o to ani nijak zvlášť nesnažil. Po odmítnutí většiny poslanců vyslovit menšinové vládě důvěru, by měl postupovat jinak. Vést politická jednání s cílem být ve druhém pokusu úspěšný. Ostatně prezident republiky mu slíbil, že pro to bude mít vytvořený dostatečný časový prostor.

Petr Hartman

Neexistuje proto důvod spěchat tak, aby se všechno stihlo do konce února, jak si úřadující premiér přeje ve zmiňovaném rozhovoru. Podaří-li se Andreji Babišovi do konce února sestavit vládu, která by měla předjednanou důvěru ve sněmovně, nebylo by potřeba zpochybňovat to, že by ji jmenoval Miloš Zeman ještě na konci svého prvního funkčního období.

Pokud by měl v prezidentských volbách prohrát a měl by přesto instalovat celý Babišův kabinet, který by se opět nemohl opřít o podporu většiny poslanců, potom bychom mohli začít diskutovat o politické krizi a destabilizaci.

autor: Petr Hartman
Spustit audio