Petr Hartman: Boj o Kabátka

30. srpen 2016

Hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny se pohybuje v kladných číslech. Většina členů správní rady je spokojena s prací ředitele pojišťovny. Je u ní registrováno téměř 6 milionů lidí a ročně hospodaří se zhruba 150 miliardami korun.

Jde o společnost, která výrazným způsobem ovlivňuje fungování tuzemského zdravotnictví. Prodloužení mandátu stávajícímu řediteli Zdeňkovi Kabátkovi několik týdnů před jeho skončením se tak jeví jako logický krok zapadající do obrazu správně vedeného podniku.

Proto může působit překvapivě, že ho kritizuje zrovna Andrej Babiš, který založil svoji politickou kariéru mimo jiné na tvrzení, že stát se musí řídit jako firma. Přeneseno na spor o ředitele VZP, má jinou představu o tom, kdo by této firmě měl šéfovat než představitelé sociální demokracie.

Není mu to však momentálně nic platné. Ve správní radě nezískal prostřednictvím svých lidí pro tento názor většinu a nemůže ho tudíž prosadit. Vzhledem k tomu, že její složení určuje sněmovna a vláda, může se snažit postupně změnit poměr sil a Zdeňka Kabátka z vedení VZP odstranit.

Ostatně hnutí ANO se o to opakovaně pokouší už řadu měsíců. Konkrétně s poněkud vágně znějícími argumenty, že jde o představitele éry českého zdravotnictví protkané korupcí a úplatky.

Jak zaskočit rivala

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO mluvil před poslanci o kauze Čapí hnízdo

Konkrétní důkazy proti Zdeňkovi Kabátkovi Andrej Babiš nepředložil. Přiživuje tím spekulace o tom, že mu jde o získání vlivu na největší tuzemskou zdravotní pojišťovnu, což by se mu při různých podnikatelských záměrech ve zdravotnictví mohlo hodit.

Neznamená to, že se tuzemské zdravotnictví nepotýká s nehospodárným nakládáním s penězi, klientelismem a korupcí, které připravují tento resort pravidelně o velké peníze. Svůj podíl viny na tom nesou i politici.

Konkrétně tím, jak celý systém nastavili, jak se těžko vyrovnávají s často protichůdnými lobbistickými zájmy a jak pomalu přispívají k větší průhlednosti toku peněz ve zdravotnictví a tím i ke snadnější kontrole.

Spor o obsazení postu ředitele VZP názorně dokresluje, kolik energie věnují snahám dosadit na důležitá místa své lidi. Zákulisní boj pak může vyústit v paradoxní situaci. O novém šéfovi podniku, jehož pokladnou protékají desítky miliard korun ročně, se rozhoduje na schůzi na základě na poslední chvíli zařazeného bodu programu.

Což nemůže být náhoda, ale dobře promyšlená strategie, jak zaskočit rivala. Z reakcí Andreje Babiše je zřejmé, že se to podařilo.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.