Petr Hartman: Čapí hnízdo dostalo Babiše s Faltýnkem podruhé do téže řeky

16. leden 2018

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek podruhé vstoupili do téže řeky. V ní v dohledné době poplují vstříc trestnímu stíhání, které se týká farmy Čapí hnízdo.

Dostat se na pomyslný břeh jim umožnily sněmovní volby a skutečnost, že se znovu stali poslanci. Získali imunitu a donutili tím vyšetřovatele, aby opět požádali Poslaneckou sněmovnu o vydání těchto dvou zákonodárců k trestnímu stíhání.

I když hlasování ještě neproběhlo, je velmi pravděpodobné, že Babiš s Faltýnkem na pomyslném břehu dlouho nezůstanou. Byť jejich kolegové z hnutí ANO by je tam rádi nechali až do konce funkčního období dolní parlamentní komory. Svědčí o tom, že nehodlají poslechnout doporučení mandátového a imunitního výboru a chtějí hlasovat proti vydání pánů Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání.

Na pomyslném břehu se je snaží držet, obrazně řečeno, násilně. Oba dva si totiž uvědomují realitu a chtějí se dobrovolně vrátit do téže řeky. Vnímají, že pohodlná většina ve sněmovně zvedne ruku pro vyhovění žádosti policie.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor projednával žádost o vydání premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo

Hodnověrně se očistit

Názorně to ukázal výsledek hlasování zmiňovaného výboru. Všichni poslanci za hnutí ANO v něm se zdrželi, zbytek doporučil sněmovně vydání. Proto úřadující premiér a předseda poslaneckého klubu ANO sami žádají o zbavení imunity.

Počínají si podobným způsobem, jako v předchozí sněmovně. Tehdy se nejprve rovněž usilovně bránili tomu, aby byli vydáni. V momentu, kdy to bylo jasné, svůj postoj změnili. Jediný rozdíl spočívá v tom, že nyní ostatní poslanci z hnutí ANO budou většinou hlasovat proti žádosti policie. V minulé sněmovně se zdrželi.

Přesto do stejné řeky nezamíří stejný Andrej Babiš. V současné době je premiérem této země, byť v čele vlády, která nezískala v dolní parlamentní komoře důvěru. V následujících týdnech tak nebude moci argumentovat tím, že není trestně stíhaný. Byť v případě nevydání by opak neplatil.

Petr Hartman

Babišovo trestní stíhání by bylo pouze přerušeno, nikoli zastaveno. Na podstatě by to nic zásadního nezměnilo. Sněmovna svým hlasováním zajistí, že podobné nuance se řešit nebudou. Což neznamená, že pánové Babiš a Faltýnek v pomyslné řece doplují až k soudu a že si u něj vyslechnou verdikt o své vině.

K tomu je poměrně daleko. Přesto je to jediný způsob, jakým se úřadující premiér a předseda poslaneckého klubu hnutí ANO mohou hodnověrně očistit. Ostatně bylo by divné, kdyby se předseda vlády usilovně bránil trestnímu stíhání, protože nevěří v jeho standardní průběh.

autor: Petr Hartman
Spustit audio