Petr Hartman: Česko chce přísněji trestat terorismus

27. červenec 2016

Propagovat či financovat terorismus bude trestné a konkrétní viník by si mohl odsedět až dvanáct let ve vězení. Budoucí čas souvisí s novelou trestního zákoníku, která by teprve měla být schválena v parlamentu.

Pokud se to podaří, měla by nejspíš od začátku příštího roku nově zavést některé trestné činy a u jiných zvýšit sazby.

Z takovéto interpretace by se mohlo zdát, že dosud může člověk beztrestně podporovat a propagovat teroristy. Pochopitelně to možné nebylo a není. Samozřejmě za předpokladu, že příslušné bezpečnostní složky na takovéto jednání přišly, odhalené zločince dokázaly zadržet a u soudu je z takovéhoto chování usvědčit.

I když státní zástupci a po nich i ženy či muži v talárech museli k tomu využívat jiné paragrafy a případně je různým způsobem kombinovat. Jejich práce by se tak mohla částečně zjednodušit. Samo o sobě to neznamená, že tím bude Česká republika lépe chráněna před nebezpečím teroristického útoku.

Pokud se k němu jedinci odhodlají, většinou neuvažují o tom, jaké tresty jim hrozí. V mnoha případech naopak počítají se smrtí a zajímají se především o to, aby s sebou na onen svět vzali pokud možno co nejvíce lidí.

ČR se sama terorismu neubrání

Ve Francii je nasazení bezpečnostních složek mimořádné

Snahu kabinetu prosadit co nejrychleji novelu trestního zákoníku lze chápat spíše jako gesto, kterým má Česká republika dokázat, že boj proti terorismu nepodceňuje.

V době, kdy se nejrůznější útoky v evropských zemích opakují ve velmi krátkých intervalech, jiný postoj vlády ani nelze očekávat. V atmosféře strachu, který se šíří společností, se musí politici snažit vyvolávat dojem, že situaci mají pod kontrolou. Byť realita bývá méně optimistická.

Svědčí o tom zkušenosti Francie. Ta má velmi přísné protiteroristické zákony, v zemi panuje už řadu měsíců výjimečný stav a nasazení bezpečnostních složek je mimořádné, přesto se nedaří zabránit tomu, aby opakovaně nedocházelo k útokům, při kterých umírají nevinní lidé.

Je proto iluzorní doufat, že se Česká republika může stát pevností uvnitř Evropy, která se nebezpečí terorismu sama ubrání. Naopak musí spolupracovat s ostatními zeměmi. A to nejenom v rámci zpravodajských a bezpečnostních složek.

Patří k tomu i dodržování nejrůznějších dohod týkajících se například řešení problémů s uprchlíky. Pokud by došlo k jejich nenaplnění, mohl by se vrátit chaos, který před několika měsíci valící se migrační vlnu do Evropy provázel. V něm by se hrozbě terorismu čelilo výrazně hůř bez ohledu na kvalitu a přísnost zákonů postihujících trestné činy spjaté právě s terorismem.

autor: Petr Hartman
Spustit audio