Petr Hartman: Další pokus regulovat hazard

9. říjen 2014

Česká republika by v příštím roce měla hospodařit se schodkem ve výši sto miliard korun. Pokud by kabinet chtěl dosáhnout ztrátu, která by se vyrovnala sumě prosázené lidmi v loňském roce, musel by více rozhazovat. Lidé v různých typech hazardu totiž byli ochotni utratit téměř sto dvacet čtyři miliardy. Ti šťastnější, nebo v hazardu se lépe orientující, získali zpět zhruba pětadevadesát miliard.

Kdyby většina měla vyhrávat, ztratil by tento byznys smysl. Je proto přirozené, že rozdíl mezi penězi utracenými za hazard a případnými výhrami se počítá v desítkách miliard korun ročně v neprospěch hráčů. Pro tisíce lidí to není pádný argument k tomu, aby přestali utrácet takovýmto způsobem peníze, které se jim nikdy nevrátí. Odhaduje se, že počet závislých na hazardu se pohybuje v rozmezí osmdesát až sto tisíc. Přitom jen tři procenta z nich jsou ochotna se léčit.

Čtěte také

Automaticky to neznamená, že se závislosti zbaví. Nabídka hazardu je poměrně pestrá a člověk je vystaven pokušení. V souvislosti s Prahou se dokonce hovoří o tom, že v některých jejích částech je dostupnost heren a kasin lepší než v hazardem proslaveném americkém městě Las Vegas. Bylo by naivní očekávat, že různé výherní automaty, rulety a další hazardní hry z České republiky zmizí. Kdyby byly úplně zakázány, přesunul by se tento byznys do černé, chcete-li nelegální zóny. Druhým extrémem by bylo ponechat tuto oblast bez přísných, snadno vynutitelných a kontrolovaných pravidel.

Čísla uvádějící počet heren, závislých osob i prosázené sumy dokazují, že dosavadní zákony a jejich dodržování příliš nekomplikují lidem cestu k různým typům výherních automatů. Také kvůli tomu, že pravidla týkající se například maximálních sázek jsou obcházena. Obce se poměrně komplikovaně a zdlouhavě domáhají zrušení licencí na provozování automatů v jejich katastru a podobně. Někdy to nemusí souviset pouze se zákony. Boj proti hazardu znamená pro veřejné rozpočty smířit se s úbytkem miliard korun, které tam z této sféry pravidelně plynou.

Herna (ilustrační foto)

Dilema, zda inkasovat tyto zisky, nebo se zbavit hazardu a s ním souvisejících nežádoucích sociálních a kriminálních jevů, by měl vyřešit nový zákon. Podle něj by nemohly být výherní automaty v restauracích. Jejich počet by byl omezen podle počtu obyvatel. Týkat by se to mělo i množství heren a kasin v jednotlivých obcích či městech.

Čtěte také

Centrální monitorovací systém by měl přispět k tomu, aby lidé neprosázeli během určitého časového období více, než je povoleno. Pro některé osoby by měl zůstat hazard zapovězen. Například pro ty, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi, nebo vyhlásili osobní bankrot. Otázkou zůstává, jakým způsobem by to bylo kontrolováno a zda by takovéto omezení nebylo v rozporu s jinými zákony?

Na to v tuto chvíli nelze dát jednoznačnou odpověď. Také kvůli tomu, že příslušný zákon je teprve na začátku legislativního procesu a nemusí být nakonec vůbec přijat, či může doznat zásadních změn. V tuto chvíli se proto příliš nemění na tom, že Česká republika patří ke špičce v žebříčku zemí v počtu lidí připadajících na jeden výherní automat.

autor: Petr Hartman
Spustit audio