Petr Hartman: Dočká se po Altnerovi peněz za Lidový dům i Halbich?

24. květen 2016

Má notář Václav Halbich nárok na třetinu z 51 milionů korun? Na tuto otázku už 13 let nedokázal dát jednoznačnou odpověď soud. Rozhodování mu příliš neusnadnil ani prezident republiky Miloš Zeman.

Jeho přítomnost v soudní síni neznamenala, že by hlava státu chtěla nějakým způsobem zasahovat do nezávislosti soudu. Prezident se na pár minut musel převtělit do role předsedy sociální demokracie a vrátit se o řadu let zpět. Konkrétně do doby, kdy se ČSSD snažila vyhrát spor o Lidový dům a kdy si najala advokáta Zdeňka Altnera.

Pod dohodou je podpis Miloše Zemana. Na základě ní měla být vyplacena desetina z hodnoty Lidového domu. To je zmiňovaná suma 51 milionů. Altner z ní obdržel jednu třetinu, zbytek zamířil do úschovy.

V boji o sídlo sociální demokracie mu totiž pomáhali ještě dva kolegové. Jedním z nich byl právě Václav Halbich. Proto si činí nárok na třetinu a Miloš Zeman svým svědectvím měl jeho požadavek podpořit. Nestalo se tak. Bývalý předseda sociální demokracie si podrobnosti nevybavuje a po letech je přesvědčen o tom, že jediným partnerem pro jednání byl Zdeněk Altner.

Kdyby to bylo tak jednoznačné, potom by sociální demokraté tehdy vyplatili všechny peníze právě Altnerovi a nezajímalo by je, jak se případně podělí se svými spolupracovníky. Tím, že dvě třetiny z částky poslali do úschovy, dali najevo, že mají pochybnosti o tom, zda by příjemcem více než 50 milionů měl být pouze Altner.

Sedmnáct milionů po deseti letech

Prezident Zeman se na pár minut musel převtělit do role předsedy sociální demokracie a vrátit se o řadu let zpět

Ten se tak teoreticky může dostat k dalším penězům. Slovo teoreticky nevyjadřuje pouze skutečnost, že soud ještě nevynesl pravomocný verdikt a že se dá těžko odhadnout jeho znění. Upozorňuje na to, že i kdyby mu soud dal za pravdu, neměl by zaručeno, že peníze skutečně obdrží. Dokazuje to jiný, mediálně daleko více sledovaný, spor o Lidový dům.

Řeč je o více než třech stovkách milionů, které má ČSSD vyplatit Zdeňku Altnerovi. Jedná se o peníze vypočítané z podílu na nájmech Lidového domu navýšené o úroky a penále. Tato suma by už teoreticky měla být na Altnerově účtu.

Má na ni podle pravomocného rozsudku nárok. Prakticky však peníze k dispozici nemá, protože mu je sociální demokracie zatím nevyplatila. Vsadila totiž na dovolání a je přesvědčena o tom, že bude úspěšná.

To sice nelze vyloučit, ale pokud se podaří Altnerovi prosadit exekuci, mohl by se stovek milionů dočkat ještě před výrokem Nejvyššího soudu. Třeba potom změní svůj přístup a rovněž Václav Halbich se po více než desetiletém martyriu dočká požadovaných 17 milionů korun. Ty měl na základě soudkyní citované dohody od Altnera získat a zatím se jich marně domáhá.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio