Petr Hartman: Hejtman Čunek si cení návštěvy prezidenta třiceti tisíci

13. říjen 2017

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek není zvyklý chodit kolem problémů jako kolem horké kaše a čekat až vychladne. Jeho přímočarý přístup může přispět k vyřešení polemiky o tom, zda výjezdy prezidenta republiky do krajů v České republice jsou jeho předvolební kampaní či nikoli.

Od jasné odpovědi na tuto otázku se mimo jiné odvíjí i odpověď na další. Zda náklady s těmito cestami spjaté se mají počítat do celkového limitu výdajů na kampaň, tak jak to nově vyžaduje zákon.

Z Hradu opakovaně zaznívá, že Miloš Zeman žádnou předvolební agitaci nedělá a že ho tudíž nestojí žádné peníze. S druhou částí tvrzení by se dalo souhlasit. Výjezdy po republice totiž hradí ten, kdo hlavu státu formálně zve. Krajské rozpočty to vychází na stovky tisíc korun.

Prezident republiky totiž cestuje s početným doprovodem, nespí ve stanu a nejí v bufetu. Významu jeho úřadu musí odpovídat vše, co s návštěvou souvisí. O tom není potřeba polemizovat.

Dohadovat se lze o tom, zda podobný komfort dopřávat početnému doprovodu a zda vše platit z krajských peněz. Debata by se patrně nevedla v momentu, kdyby v Česku úřadoval prezident volený parlamentem. Přímo zvolená hlava státu potřebuje udržovat kontakt s občany a častými výjezdy usilovat o jejich přízeň. Právě oni si ho vybrali na Hrad a mohou ho tam na začátku příštího roku opět instalovat.

Miloš Zeman

Čunkův model

Tím se dostáváme k tomu, že cesty Miloše Zemana po republice lze vnímat jako předvolební kampaň, byť při setkáních s občany je přímo nevyzývá k tomu, aby ho volili. Na takovéto aktivity hlavy státu nejsou někteří regionální politici ochotni přispívat z krajského rozpočtu.

Už letos v květnu dal najevo svoji nelibost hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Chtěl, aby se na financování výjezdů Miloše Zemana podílela prezidentská kancelář. Ta to jednoznačně odmítla.

Zlínský hejtman Jiří Čunek se do polemiky nepustil. Rovnou oznámil, že návštěvu prezidenta považuje za čest a cení si ji částkou 30 tisíc korun. Tolik peněz je ochoten vydat z rozpočtu na prezidentův pobyt.

Sjezd KDU-ČSL, Zlín, Jiří Čunek

Podle něj je to ještě více než na návštěvy ministrů, velvyslanců či zahraničních delegací. S Milošem Zemanem si to ve Zlíně nevysvětlí. Návštěva byla zrušena. Alespoň odpadnou dohady o tom, zda prezidentův výjezd na Zlínsko je předvolební kampaň a jak se postavit k nákladům na tuto cestu.

Čunkův model však neuplatní všichni hejtmani. Hlava státu tak bude i nadále cestovat po republice a platit za něj bude ten, kdo přijme podmínky jeho návštěvy. Ostatně i v prezidentské éře Václavů Havla a Klause jejich cesty do regionů šly rovněž na účet krajů. Bylo to však v době, kdy lidé nevolili prezidenta přímo.

autor: Petr Hartman
Spustit audio