Petr Hartman: Koho vlastně vyhostí Česká republika do Ruska?

26. březen 2018

Koho vlastně vyhostí Česká republika, aby vyjádřila solidaritu s Velkou Británií po útoku na bývalého dvojitého agenta Skripala? Odpověď by neměla být složitá – tři ruské diplomaty. Není však úplně přesná.

Podle premiéra Andreje Babiše jde sice formálně o majitele diplomatických pasů. Ty však mají maskovat jejich skutečné poslání na území Česka. Reálně by tak měli být vyhoštěni lidé, kteří mají pracovat pro ruské zpravodajské služby. V České republice se jich má pohybovat s diplomatickým krytím daleko více než pouze tři. Podle výroku Andreje Babiše prý jich je nejvíc v celé Evropě.

Soudě například podle výroční zprávy BIS za rok 2016 nesedí pasivně s rukama v klíně, ale snaží se mimo jiné ovlivňovat veřejné mínění, získávat citlivé informace a pronikat čím dál tím více do politického prostředí.

Z výroků premiéra a z výročních zpráv BIS by se mohlo zdát, že jsou aktivity těchto Rusů relativně dobře zmapovány. Zároveň je zřejmé, že se nedaří všechny tyto lidi nějakým účinným způsobem vytlačovat z České republiky.

Solidarita s Velkou Británií tak může být vhodnou příležitostí ke zbavení se tří z nich a ke sdělení širší veřejnosti, že takovíto ruští „diplomaté“ u nás existují. Není však pravděpodobné, že by jejich vyhoštění výrazně zkomplikovalo ruským zpravodajským službám jejich aktivity na území Česka.

Andrej Babiš

Politika tzv. švédského stolu

Naopak se dá očekávat, že problémy může mít premiér Andrej Babiš. Fungování svojí nové vlády chce totiž založit na spolupráci s komunisty. Ti mají dlouhodobé a historicky dané vazby na Rusko.

Není proto divu, že z vyhoštění ruských „diplomatů“ nejsou nadšeni. Rovněž prezident Miloš Zeman je příznivě nakloněn politice Kremlu. Dokládá to například jeho postoj ke krizi na Ukrajině, k anexi Krymu, nebo k protiruským sankcím.

Z toho jednak vyplývá, že ruští špioni nemají příliš složitou práci v prosazování ruských zájmů. Někteří čeští politici ji odvádějí za ně, alespoň svými některými postoji vytvářejí takový dojem.

Zároveň se názorně ukazuje, že Andrej Babiš nemůže být dlouhodobě úspěšný s politikou tzv. švédského stolu. Z něj si sice může vybrat každý, ale dříve nebo později nemůže vyhovět všem.

Petr Hartman

Chce-li být premiér považován za člověka, který nezpochybňuje zakotvení České republiky v Evropské unii a v NATO, nemůže stavět svoje vládnutí na spolupráci s komunisty nebo SPD.

Spojenectví s nimi totiž musí narazit na jejich představy o fungování Česka v rámci Evropské unie nebo NATO. Vyhoštění tří ruských „diplomatů“ to Andreji Babišovi názorně připomnělo.

autor: Petr Hartman
Spustit audio