Petr Hartman: Lesní školky neochránilo ani prezidentské veto

4. listopad 2014

Chcete-li pochopit uvažování tuzemských zákonodárců, nevystačíte si přitom někdy se selským rozumem. Názorně to ilustruje rozruch kolem lesních školek.

Politici se rozhodli, že musí stanovit pravidla pro fungování dětských skupin. Přijali taková, která existenci některých z nich ohrožují. Trestají tak za aktivitu lidi, kteří vytvořením dětských skupin reagují na nedostatek míst v mateřských školách.

Někteří rodiče mohou s jejich pomocí začít pracovat a nejsou odkázáni na sociální dávky.

Dětské skupiny fungují svým způsobem nezávisle na státu. Neuchránilo je to však od snahy politiků jejich aktivitu regulovat speciálním zákonem. Byl však přijat v takové podobě, která přímo ohrožuje jejich existenci, nebo jim alespoň výrazně komplikuje život.

Některé dětské skupiny by totiž jen těžko mohly vyhovět přísným hygienickým pravidlům, která norma obsahuje. Jiné by zase musely vytvářet vzdělávací plány a hledat kvalifikovaný personál. Přitom dětské skupiny představují alternativu ke klasickým mateřským školám a jsou založeny na vzájemné dohodě mezi provozovateli a rodiči.

Čtěte také

Politici nedokázali hodnověrně vysvětlit, proč musí za každou cenu uvést v život normu, která obsahuje chyby ohrožující jejich existenci. To, že zákon není kvalitní, potvrzují sami poslanci.

Konkrétně tím, že připravili jeho novelu. Ta by měla umožnit dobrovolnou registraci. Tím by například tzv. lesní školky mohly být z přísných hygienických pravidel vyčleněny.

Děti. Ilustrační foto

Pokud by šlo jen o zmiňovaný způsob registrace, potom by politici nemuseli novelu vymýšlet. Senátoři jim totiž toto řešení navrhli v době, kdy původní verze zákona procházela parlamentem. Jejich iniciativu však poslanci odmítli.

Podobně se zachovali i v případě prezidenta republiky. Ten jim svým vetem nabídl příležitost, aby sporný zákon sprovodili ze světa a poučeni z chyb mohli začít pracovat na nové verzi.

Nejtěsnější většina v dolní parlamentní komoře rozhodla o tom, že tímto způsobem se nedostatky v právní úpravě dětských skupin řešit nebudou. Proti selské logice byla definitivně přijata nekvalitní norma, která se má velmi rychle novelou opravit.

Otázkou zůstává, zda na ní budou poslanci ochotni usilovně pracovat i v momentu, kdy o tento problém ztratí zájem sdělovací prostředky?

autor: Petr Hartman
Spustit audio