Petr Hartman: Mimořádná schůze a Babišův konflikt zájmů

26. květen 2015

Bez překvapení, tak by se dal charakterizovat průběh mimořádné sněmovní schůze, která se týkala vyslovení nedůvěry vládě. Podle očekávání se na ní nevyřešil ani další osud biopaliv, ani konflikt zájmů Andreje Babiše.

Pokud se veřejnost o dění ve sněmovně vůbec zajímala, mohla si poslechnout, jakým způsobem může ministr financí využívat svoji funkci ve prospěch svého Agrofertu.

To však bylo známo už v momentu, kdy vznikala vládní koalice a kdy Andrej Babiš mířil do vedení ministerstva financí.

Sociální demokraté i lidovci mu v tom příliš nebránili. Pragmaticky si vyhodnotili, že po volbách by bylo obtížné dát dohromady ve sněmovně jinou vládní většinu.

Pro Bohuslava Sobotku pak byla dohoda s hnutím ANO klíčová pro jeho pokračování ve vysoké politice. Kdyby nebyl schopen sestavit vládu, mohl by následovat cestu svého předchůdce Jiřího Paroubka do politického zapomnění.

Čtěte také

Proto je svým způsobem zavázaný Andreji Babišovi. Nelze tudíž očekávat, že by v současné době podnikl cokoli, co by vedlo k přesunu šéfa hnutí ANO do vedení jiného resortu.

Andrej Babiš tak i nadále zůstane v permanentním podezření z konfliktu zájmů. Majitel podnikatelského impéria a zároveň ministr financí na tom nemůže být jinak.

Poslanecká sněmovna jedná před hlasováním o nedůvěře vlády. Zleva ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO a premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD

Je to věc velmi neobvyklá a mimořádně citlivá. Z některých Babišových výroků by se člověk mohl domnívat, že je s tím srozuměn a že se bude snažit zbytečně nezavdávat příčinu k podezření.

V případě podpory biopaliv se tak nezachoval. Nejprve dával najevo, že mu na prodloužení daňové úlevy nezáleží. Poslanec za jeho hnutí dokonce podal pozměňovací návrh, který ji měl ukončit.

Zákonodárci z hnutí ANO pro něj nakonec ruku nezvedli. Andrej Babiš se zdržel hlasování, což v praxi znamená, že ho nepodpořil.

Zároveň nemluvil pravdu, když tvrdil, že ministerstvo financí ke zmiňovanému návrhu vydalo neutrální stanovisko. Ve skutečnosti s neprodloužením daňové úlevy souhlasilo.

Postupoval-li by v tomto konfliktu zájmů standardně, potom by se hnutí ANO vůbec hlasování řešící osud biopaliv nezúčastnilo. Není to totéž, jako se zdržet hlasování.

Potom by nikdo nemohl Andreje Babiše obviňovat z toho, že se snaží zajistit výhodu pro svoje firmy, a nemusel by poslouchat výtky z úst opozičních poslanců na mimořádné schůzi zaměřené na hlasování o nedůvěře vládě.

autor: Petr Hartman
Spustit audio