Petr Hartman: Nagyová a poškození pověsti tajné služby

14. červen 2013

„Zatčení dvou generálů Vojenské zpravodajské služby tímto teatrálním způsobem je fatální poškození České republiky“. Takto zhodnotil premiér Petr Nečas skutečnost, že v policejní cele skončili bývalý i současný šéf vojenského zpravodajství.

Se slovy předsedy vlády lze souhlasit. S výhradou, že za to nemohou vyšetřovatelé ani státní zástupci. Jsou-li shromážděné důkazy věrohodné a bude-li platit policejní verze, potom se o diskreditaci vojenského zpravodajství zasloužila šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová i už zmiňovaní generálové. Ve zpravodajské komunitě v zahraničí musí vyvolávat zděšení informace, že tajná služba se mohla nechat úkolovat úřednicí, která k tomu neměla oprávnění. Reakce na její požadavek sledovat premiérovu manželku měla být negativní.

Policie má shromážděné důkazy, které dokazují, že vedení zpravodajské služby jí opakovaně vyhovělo. Když postupovalo v rozporu s předpisy v těchto případech, jak lze věřit tomu, že se profesionálně chovalo v jiných momentech. To, že generálové mající za sebou zkušenosti s bojem proti Talibanu, nejsou dostatečně odolní vůči přání pravé ruky premiéra, ilustruje způsob, jakým jsou citlivé posty obsazovány. Míří do nich lidé, kteří jsou loajální vůči konkrétní politické reprezentaci. Přitom činnost tajných služeb by měla být ve prospěch státu a ne jednotlivců či stran. Proto jde skutečně o ohrožení bezpečnosti České republiky a o ostudu v mezinárodní zpravodajské komunitě.

Bez ohledu na to, k čemu byla tajná služba zneužita, nese hlavní odpovědnost premiér. Pouze on a koaliční partneři věří, že to může omluvit snahou o zajištění bezpečnosti pro svoji manželku. Skandál kolem fungování či spíše nefungování tajné služby označují představitelé TOP 09 za příliš slabý čaj na sestřelení premiéra. Potvrzují tím jednak ztrátu kontaktu s realitou, jednak promarnili příležitost, jak se od těchto praktik jednoznačně distancovat. Buďto podlehli představě, že skandál postupně utichne a veřejnost zapomene. Nebo se cítí sami z nějakého důvodu ohroženi a chtějí se vzájemně s ODS podporovat.

Vzhledem k informacím, které poskytl o stíhání Jany Nagyové vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, lze v relativně krátké době očekávat, že do sněmovny zamíří žádost o souhlas s trestním stíháním premiéra. Jeho pozice je proto neudržitelná. TOP 09 si toho musí být vědoma. Přesto se rozhodla podporovat Petra Nečase v dopředu prohraném boji.

autor: Petr Hartman
Spustit audio